2011. máj. 28.

Rózsák et al

Imádom a május végét, ugyanis ilyenkor kezdődik a rózsaszezon. Végre felöltözött a kert virágokkal, és illatokkal. Már tavaly is emlegettem, hogy észrevétlenül egy illatkertet hoztam létre, és valóban, többször is említeni fogom az illatokat. A főszerep most a rózsáké. Már majdnem mindegyik kivirágzott, ám még mindig vannak akik  váratnak magukra, persze tele van bimbóval a bagázs (Imperative Farah, Sunblest, és a Recta, Pigella és Abraham Darby). Igaz utóbbi kettő még picike, hisz tavaly őszi ültetésűek, és nincs is rajtuk virág, illetve a Pigella máris bimbós, alig 10 cm magasan! :) Valószínűleg ki fogom törni a bimbót, hogy a hajtásaira koncentráljon, pedíg Ő lenne a nagy kedvencem, hisz NARANCSSÁRGA,-  a kedvencem  színem a rózsák között!!!!!!!
Sajnos a másik angol rózsám, az Abraham Darby -vel rendelt Graham Thomas a télen kipusztul. 
Imperative Farah

baby Pigella
Az első számú, legeslegkedvencebbem most az Eden rose! Még a virágainak fele sem nyílt ki, máris elárasztják a bokrot a fehér-rózsaszín habcsókok. Nagyon szépen fut az obeliszkre, már a jövő évi virágáradatot is látom rajta! És ha egyszer saját kertem lesz, nem 1 tő lesz, hanem 101, mert valami fantasztikus, nemcsak látványra, de illatra is!!! Ahogy nézem a fotókat, hihetetlen, hogy nem adják vissza azt, amit élőben lehet látni, pedig....








Az ágyásba ültetett minik is elkezdték. A sárga, a rózsaszín, és a narancssárga is, sajnos a  pici piros virágú kipusztult a télen, amit nagyon sajnálok, mert nagyitól kaptam, akinek a kertjébe élt kb 20 évig, és itt nálam is olyan szép volt évekig, de az őszi átültetés meggyengítette.
A narancssárgát lehetetlenség lefotózni. Nincs olyan beállítás a gépemen, hogy ne lenne túlexponált a kép. Nem tudja érzékelni ezt az erős narancssárga színárnyalatot. :)



Amint látszik a rózsáimon, a miniket kivéve mindegyik többszínű. Valahogy nekem ezek jönnek be nagyon, bár szó se róla mindegyiket nagyon szeretem. Azért van egyszínűm is, méghozzá a Margo. Neki van a legerősebb illata, de nagyon hamar elnyílik sajnos. Az kifejezetten tetszik, hogy a bimbói  hihetetlen erős rózsaszínek, de amikor kinyílik finom, nem tolakodó árnyalatú, ami a napok múlásával még jobban halványodik.


A Peace is szépen virágzik, apukám kedvence.

Az utcán, az előkertben is megtörtént a csoda. :) A La Passionata fantasztikus. Ő a másik akiből tuti lesz a kertemben nem 1 tő, hanem sok-sok-sok! Ő a másik, akiről nem tudok használható fotót csinálni! Ő is átmenetes. Kívülről befelé: rózsaszín-narancssárga- és a szirom alja belül  citromsárga.



Azért a többi növényem is szépen gyarapodik, illetve virágzik. A lonc - klemátisz páros hozza a szokásos formáját. A lonc illata áthatja az egész kertet! Szerintem több ezer!! virág van rajta kinyílva!





Több olyan növény is van a kertbe, akik csak mostanra virágoztak ki. Ilyen a tó partján a szintén nagyon finom illatú szegfű, amit még a teraszon is lehet érezni mikor megy le a nap.

Látni a szegfű mellett, azt a kis sárgát. Ő a pénzlevelű lizinka, szintén most virágzik.


Az előkertben ( a kerítésen belül, nem úgy mint a La Passionata rózsa) kivirágzott a fehér óriás nőszirom, és 2 szarkaláb. A szarkalábak rózsaszínek lettek. Azt hittem lila lesz, mint tavaly. Ezek szerint megmaradt a másik 2 tő is amit elültettem, de nem virágzott, csak a lila, ami meg idén nincs sehol.

PEPi!!!
Ígértem képet az Izraelből kapott muskátlimról. Most kezd virágozni, még csak fél nyílásban van,  a napokba teljesen kinyílik, hozom majd a friss fotókat is. 


Tegnap, ahogy üldögéltem a hintaágyban észrevettem, hogy mióta elültetem a muskátlikat, sokkal szebbek. Persze ez természetes, de a színük  sokkal élénkebb. 
2 korábbi  kép

és ma

Nem tudom ki hogy van vele, én eddig mindig vártam 4-5 hete a tápozással miután új földbe ültettem a muskátlikat. Idén nem, az ültetés után kb. 1 héttel már ők is kaptak. És azóta is minden szombaton tápozok mindent.
Mutatok 2 új szemszöget is, olyan helyről fotóztam, ahonnan eddig  nem szoktam. Teljesen új perspektíva nyílt előttem. Az egyik a sövénykapu, de most az előkertből fotózva...
Az árnyéki ágyásom látszik innen. Ha a hortenziák virágoznak nagyon látványos lesz. A vadrózsa, és a lonc már most is szépen virágzik, és mindkettő nagyon illatos. 
A másik, az olasz nád. Szupersebességgel nő, már magasabb mint 174 cm, ( vagyis én :-)  ), és erről az oldalról még nem fotóztam.

A magonckáim is szépen nőnek. A csillagfürtök a legszebbek, de a zinniák is szépek.

A banán... hát nem vagyok megelégedve vele. Nagyon nem. Ezen a képen még viszonylag  szép, de mostanra eléggé megtépázódtak a levelei, na nem emiatt nem tetszik, mert erről nemtehet. De úgy sárgul is, meg nem tudom... szóval olyan lapos....  tápozom, öntözöm, mint a bolond... nem tudom mi van vele. :(

És végül, a terasz is szuper. A sétányrózsák eszméletlen szépek, bokrosak.Végre van fotóm a narancssárgásról is, aki mikor kinyílik aznap még citromsárga, de nem annyira erősen mint a másik citromsárga, akiről a korábbi bejegyzéseimben mutattam már képet.  A bougeanvillea meg lassan a csúcsra ér, de még mindig csak hozz a virágait, még 1 hét, amire tippelek, és akkor teljes pompában lesz.. 


Úgy érzem minden növényemen látszik, hogy tápozom őket minden hétvégén. Ezt eddig nem tettem meg rendszeresen, kb 2-3 alkalommal tápoztam őket egy nyári szezon alatt. Idén azonban megfogadtam, hogy nem így lesz, és már most látom az eredményt, pedig még csak 3 hete kezdtem. A hibiszkuszaim már most tele vannak bimbókkal. A leveleik pedig kezdenek besötétedni. A citrom is szép harsogó zöld, és sokat nőtt mióta kitettem!!!!

Remélem nem találjátok túl komornak az új designt, de úgy éreztem, hogy túl világos a blog, és nem adja vissza a virágaim színét. Így már sokkal jobban lehet fókuszálni a virágokra.

2011. máj. 21.

Minden nap valami új....

Lassan minden napra jut valami új, amiről muszáj beszámolnom, vagy megmutatnom!
A kerti tóba ma kinyílt a második tündérrózsa is. Holnapra a harmadik is ki fog nyílni!!!


Amiről tegnap írtam az már meg is mutatkozott. Szépen kinyíltak a klemátiszok ('Rouge cardinal'), egyenlőre csak 4, de a többi bimbó is készülődik már. A loncon csak 30-40 virág nyílt ki mára, de már most illatorgiában van része az embernek, ha elmegy mellette, mi lesz amikor egyszerre  lesz kinyílva a több száz virág???





Délután jött egy zápor. És hát mi mást tenne egy kertbolond, mint  fél órán keresztül menekíti be a növényeket a zivatart kísérő szélvihar elől. Az ablakban lévőket lepakoltam a földre, a kertben itt-ott lévőket pedig behordtam a virágtartó előle, amiről szintén mindent letettem a földre. A zivatar elmaradt, csak zápor volt,  egy locsolással felért! Holnap azonban már kell locsolni ismét. Minden alkalommal ide menekítem a növényeket... (gondoljátok el, amikor  nyáron  éjjel kettőkor rohangálok a cserepekkel, mert féltem őket...khm, hát biztos van aki bolondnak néz emiatt, de.....) Szintén fél óra volt mire mindent visszahordtam.  (-.-)

 A tearózsák  meg csak húzzák, húzzák az időt. A 'Picadilly' már mutat valamit, de az Eden még mindig várat magára. A 'Margo' talán holnapra kinyílik. Kb 2 hét, és minden rózsám kinyílik addigra. Nagyon várom már, mert idén már két évesek lesznek, és mostmár sok virág lesz rajtuk.

 Új virágot hozott a hibiszkusz is, és rengeteg a bimbó rajta.

A tavaly Spanyolországból kapott dugványból nevelt növény is teles-tele van már bimbókkal. A tél nem tett jót neki, mert a hajtásnövekedés a tenyészőcsúcs végén megállt.Törzses fát akarok/tam nevelni belőle, de szerettem volna ha magasabb a törzse, de így is jó lesz! Most van 2 alsó ága is, őket le fogom vágni, és dugványként nevelem fel nagyinak őket, mert hisz ők voltak ott anyáékkal, de  nagyinak nem jött össze a dugványnevelés. Ellenben az onnan hozott hortenziák valami fantasztikusak nagyinál, az meg nekem nem jött össze....
 Pepi  emlékszel, átültettem a sárga dupla virágú dugványomat, javasoltad a gombaölős belocsolást! Sajnos annak ellenére kimúlt a dugvány, de  szerencsére van utánpótlásom belőle,egy sokkal nagyobb, sokkal szebb dugvány formájában. Már ő is begyökeresedett.
Holnaptól a leanderek is kinyílnak!!! Már most fenséges vaníliaillattal rendelkeznek!
 Már nem emlékszem, említettem-e tegnap, de máris kirepültek a széncinege fiókák. Épp csak felfedeztem, hogy lakják az odút, erre tegnap  arra lettem figyelmes, hogy a szülők nagyon furán viselkednek. Odaszállnak csőrükben nagy kukaccal, de csak benéznek, és máris kiröppenek a szilvafára, ami az odúval szemben van, és hangosan szólongatják a kicsiket. Végül is nem láttam kirepüli 1 fiókát sem, de ma reggelre elhallgatott a zsivaj az odúban. Nagy lett a csend. Ma egész nap távol voltak a szülők, estére azonban hazatértek. De csak ketten voltak. A kicsik máris önállóak lettek??? Valószínűleg ezt sem tudom már meg... Várom a második fészekaljat, remélem őket láthatom majd kirepülni.