2012. febr. 29.

Hirtelen tavasz..... képekben

 Ez a kép fogad reggelente, amikor felhúzom a redőnyt a szobámba.
 Az északi oldalon még van némi hó, de ha marad a jó idő, márpedig úgy néz ki marad, akkor max. 2 napot adok még neki, és akkor végre kiszabadul a hó alól a rózsaágyás.

Ilyen volt ma a kert..

Ilyen volt januárban a pálmamagonc...
 ....és most, nem valami biztató a dolog, szerint  neki kakukkk...
 De van jó hír is, a jácintokban már ott csücsülnek a virágok, alig várom, hogy illatozzanak!
 A tavaly csodaszép ligeti zsályám, már most megindult. Azt hiszem idén is ő lesz az ágyás főszereplője...

2012. febr. 24.

Megvetés és nagyvizit

ELKEZDŐDÖTT AZ IDEI KERTSZEZON !!!
Szabadnapos voltam ma, és a gyönyörű napos idő kicsalt a kertbe! Igaz nem sokat tudtam tenni, mert még sok volt a hó délelőtt, de a 10 fok feletti hőmérséklet megtette a hatását és délutánra a kert nagy részéről eltűnt! Körbejártam a "birtokot".
  • A fű elég sárgás, de  már ősszel is az volt, ugye nagyon kevés volt a csapadék ősszel, ez annak a hagyatéka.
  • A pálmamagonc 3 leveléből 2 elsárgult, bízom benne, hogy amint beköszönt a tartós meleg megindul a növekedése. 
  • A haldokló cikászt kivittem a házból a garázsba. Ott kb. 20 fok van, azért nem ott teletettem, mert nagyon sötét, de a hőmérséklet magas volt, és attól tartottam, hogy megnyurgul, lehet jobban tettem volna...
Nagyjából ennyi a helyzet a kertben, többet egyenlőre nem látni, mert az árnyékos helyeken még megvan a hó.
A jó időben kedvet kaptam a múltkori magok elvetéséhez. Sehol sem találom a kis sejttálcáimat, ezért új módszerrel próbálkozom. 25 cm átmérőjű cserépalátéteket töltöttem meg földdel, és a magokat abba szórtam ki. Bízom benne, hogy szépen kikelnek, és amikor már elég nagyok lesznek akkor ki tudom őket pikírozni egyesével. Egyenlőre nem tudom hova tenni őket idebent, ezért a garázsba maradtak az ablak mellett. Próbálom átvariálni az ide benti virágokat az ablakpárkányokon, csak az a baj, hogy túl meleg van a többi szobába nekik, csak itt az én szobámba van a fűtés lejjebb véve, a virágok miatt, meg én amúgy sem vagyok annyira fázós.
Amit be tudtam hozni, azok a joghurtos pohárba vetett büdöskék, nekik még találtam helyet. És megvan az első kicsírázott növényem is idénre, aki nem más mint 1 kék nefelejcs. Őt, és a golgotavirág magokat még valamikor hónap elején vetettem el.
Jó olvasni, hogy a jó idő maradni látszik. Nagyon jó volt az előbb beleolvasni azokba a kert -blogokba amiket mindig olvasok, mert ez a szép nap nemcsak engem, de őket is kicsalta a kertbe. :)

2012. febr. 21.

Február, - nem valami jó a helyzet! :(

Mint azt írtam egyik korábbi postomban, "a januári kellemes időnek majd megisszuk a levét valamikor", és igen, - a február szépen hozta is az általam  megjósoltakat. :(
Nagyon bizakodó voltam a télálló banán miatt akkoriban, mert kevés volt a fagymentes éjszaka, de most nagyon aggódom, hogy a -15 - -20 -ban elfagytak az áltörzsek. Szintén aggódom a kis pálmamagoncért is.
Egyenlőre a kert nagy részén még minimum 15 centi a hó, de van ahol 40 ! :( , bár  3 napja folyamatosan olvad, és a hétvégére bőven 10 fok feletti hőmérsékletet jósolnak napközben, és ma is nagyon szép napos idő volt, remélem a hó alól kiolvadva kellemes meglepetések érnek!
Sajnos idebent is vannak bajok. A nyáron gyönyörűen bebokrosodott cikászom, haldoklik! Minden leve elkezdett sárgulni igen erősen, szerintem mire ki tudom tenni 1 hónap múlva addigra nem lesz zöld leve. A másik szenvedő alany a szoba  Yukka. Mindkét növény hidegben szokott telelni, de idén nem tudtam hidegre tenni őket, és most attól tartok tavaszig nem nagyon húzzák ki, a cikász biztos nem. :(
Jöjjön gyorsan a tavasz, mert már ezt szeretném látni ha kilépek a kertbe: