2013. aug. 5.

Nyár van nyár, -röpke lepke száll vidáman, zümmög száz bogár....

... hangzik a gyermekdal. És tényleg  rengeteg élőlény van a kertben, akik élettel töltik meg az amúgy sem unalmas kertet. Kezdjük most a kert végében a körbetekintést.
Talán emlékeztek még ennek a fűzfának a történetére, de ha nem akkor gyorsan annyit róla, hogy néhány éve találtam a bejárónk végében. Magról kelt. Kiástam, és áttelepítettem a kert végébe, ahol  le lett fűnyírózva. Nos, ma már nem is tudom hány méter magas, a törzse is minimum 30 cm átmérőjű. Szeretem. Látványos, és idén szinte duplájára nőtt. Nem tisztázott kik a szülei, mert a környéken több fűz is van. Mindenesetre egy szomorúfűz, és egy csavart fűz szerelemgyereke, mert Ő egy szomorú csavart fűz. :D


A csüngő barka hátul is megadja magát, nemcsak a tóparton. Őt nem vágom ki egyenlőre. A száraz levelek alatt duzzadt rügyek vannak, olyanok, mint tavasszal ,a barkák. Kíváncsian várom mit produkál. 

A kép nem adja vissza de ez a kertrészlet elég dús, és végre, ad egyfajta keretet ennek a térnek. 


Ezt a füvet imádom. Nem győzöm minden nap megsimogatni, olyan szép, olyan látványos. Az utcán is van egy tő, de ő még 70 cm sincs, locsolom, de itt jobb a talaj, megmarad benne a víz. Az utcait ősszel / tavasszal  átköltöztetem a tó mellé.

Ez a szil szintén magról kelt TAVALY!!!! Most 4-5 méteres. Szép a formája, szeretem ha egy fának alul is vannak ágai, nemcsak az az ovis fa forma, amikor egy egyenes törzsön van egy kerek lombkorona. na persze bizonyos esetekben az is nagyon tetszik, ezért is kerül a tó partjára a gömb szivarfa.
 Törpe bambusz, nagyon dekoratív, és nagy késztetést érzek, hogy a tópartot színesítsem vele. Tudom, épp az újrafóliázás után akarom  odatelepíteni?! De ez nem az a nagyon agresszív betonáttörő bambusz, ő kissé szerényebb, na persze terjedni tud rendesen, amint az látszik a kerítés tövén is.
 
A sarokba tavaly átültetett olasz nád, idén nagyon megindult. Kitöltötte ezt a sarkot.

És visszatérve a kezdő gondolathoz, ennek a résznek hála, nagyon sok állatka jön a kertbe.  Madarakból sosincs hiány, még ha csak verebek is. Néha megtöri az egyhangúságot pár seregély. Vadgerlék is járnak ide. Szeretném ha a tóból tudnának inni, de ez 10-ből 9 szer lehetetlen, mert mindkét blöki imádj kergetni őket. Így inkább csak leszállnak a kerítésre, és átröppennek a szomszéd nénihez a meggyfa alá, ahova nekik, és a cicánknak! is van kitéve egy hosszúkás edénybe víz. 
Ha már tó, ma reggel apa addig beszélgetett, és kv-zott anyával, amíg épp csak ki nem öntött a tó, mert ugye még mindig naponta töltjük,  hisz a lyuk még mindig nem tömődött el.
 Ez csak azért volt praktikus, mert így abszolút nem is látszott a tófólia, pont ilyenre akarom megcsinálni jövőre.Minap láttam egy műsort a spektrum home-n, és ott amikor rátették a köveket a fóliára, utána még egymásra is ragasztották őket csemperagasztóval, sőt ki is fugázták a közöket, nem mutatott rosszul, erről még álmodom kicsit....
 Ez kicsit régebbi kép, -mondjuk tegnapelőtti- de ma addig fel lett töltve a tó, hogy a fehér rózsa a víz alatt nyílt ki!!!!

Jó a kerten végignézni..

A rózsák kezdik újra  elözönleni a kertet csodás virágokkal, illatokkal, sőt a klemátisz is új bimbót hozott, ismét csak egyet, de ennek is nagyon örülök.

A rózsakert végén csodaszép az olasz nád,  nagyon szeretem. 


Jó lesz az idei szilvatermés.

A hibiszkuszok épp szünetet tartanak a virágzásban, de nőnek ezerrel.

Nő minden, az aszparágusz alá tettem nagy fatuskót, de még így is súrolja a földet sok hajtása, amiket fáradhatatlanul hoz.

Minap felkötöttem a koktélparadicsomokat. Sok apró kis paradicsom van már rajtuk, mivel a kerítés északi felén vannak kicsit tovább tat amíg beérnek, de érdemes kivárni a terméseket, mert csoda finom édesek.

Mediterrán részletek a teraszon....


Elértünk az előkertbe. Rendelte egy évelő kollekciót pár éve a starkl-től. Nem emlékszem mi ez a virág, de évről évre magasabb, és szebb. Illatos, évelő...

 ...röpke lepke, és zümmögő száz bogár... annyira édes illata van, imádják a rovarok
  Elnyomja a kúpvirágot....
 őt is....idén csak ezt a 3 virágot hozta


tadam..... Ez a vadszőlő szó szerint vad. Magról kelt, télen sok  madár jár a tujákba, gondolom ők hozták a magot...Ma végre felkötöztem a kerítésre, jobban mondva befűztem a lécek közzé.

  A szedret is megreguláztam. Most csinos. Tegnap szedtem egy marékkal a termésből, isteni  finom volt, nem is mondtam meg senkinek, mert befaltam mindet.. :D

Amit nem ettem meg, azt csak azért mert beteg.  :( Nem volt permetezve semmi ellen, de jövőre most már őt is muszáj lesz, nemcsak az almát, és a szilvát.

A banánok szeretnek az előkertbe élni. 

  A nagy hosta, -őszinte leszek. Idén még 1 csepp vizet nem adtam neki, mert nem ér el ide a locsolócső, és a tuja teljesen felfog minden cseppet. De üde zöld, virágzik.
  Őt locsolom rendszeresen, picit sárgul, éri a nap....

 A kék hosták napi sok litert kapnak, mégis nagyon megégnek a leveleik, Egy deka napot nem bírnak. Jövőre át kell őket költöztetnem a Másik kertbe, mert nálam egyszerűen nincs nekik megfelelő mélységű árnyék.


Aki viszont jól érzi magát a hostákkal szemben az ágyás másik végében, az a páfrány mamámtól. 

És íme, mindenhol kelnek a kis gyűszűvirágok. Nagyon reménykedem bennük.

Folyt köv hamarosan...