2016. márc. 20.

Tavasz, tavasz....

Olyan szépek a krókuszok. Nagyon tetszenek, már biztos, hogy rendelek még egy csomaggal, talán kettővel is, és elteszek néhányat az előkertbe is, és talán a rózsa ágyásba is mehet néhány.







A színekről nem csak a krókuszok gondoskodnak, hanem az ibolyák is.





Nem tudok olyan fotót készíteni, amin jól látszik milyen sok van a kertbe, mert egyszerűen nem adja vissza, de évről évre több van, és azt látom rengeteg van ami virágot nem hoz, -talán még fiatalok, - de szép egészséges leveleket annál többet.


Alig 20 napja ezek a sásliliomok még épp csak kint voltak a földből, most pedig már majdnem térd felett vannak.


Már virít az aranycserje. Nem vagyok elégedett vele, ez az igazság! Nem túl szép, mert nem olyan sűrű, mint fiatal korában. 

 Ilyen volt 2011-ben, dúsan virágzott. Meg kell fiatalítanom, nem halasztom tovább, már évek óta tervezgetem, de vissza fogom metszeni. A fiatal hajtások dúsabban virágoznak.

Nyílnak a nárciszok is! 




A klemátiszok is elstartoltak. Próbáltam egyenletesen elrendezgetni az indákat, hogy idén mindenhol legyen virág, ne csak 1-1 oldalon.


Holnapra tervezem a rózsaágyás "kibontását", megszüntetem a fel kupacolt földet, és megpróbálom letenni a szegélyt


Tulipán-ovi: néhányan mégis hoznak virágot, a pici hagymaméret ellenére. Itt évről -évre növekedhetnek, míg szép nagyok lesznek a hagymák. Hamarosan ellátom őket egy kis extra táppal.

Beszereztem néhány virágmagot, és két szobai miniüvegházat. Elvetettem rengeteg virágmagot, és ma ki is tettem őket napozni, holnap is itthon leszek, és ha ilyen szép lesz az idő, mehetnek ki megint a levegőre. Persze sokkal több magom volt, mint ami elfért volna az üvegházban, így átmeneti üvegházakat is készítettem. Elvetettem kétféle szagosbükkönyt. Egy hagyományos kúszó mixet, és egy nem kúszót, ami max 60 cm-re nő. Cserepenként 2-2 szem került elvetésre. Vetettem még díszdohányt, csillagfürtöt, büdöskét. És van még 1 csomag díszmák, amit kicsit később kell elvetnem, egyből a helyére.



2016. márc. 11.

Első nap a kertben, de úgy igazán...

Végre egy nap, amikor süt a nap (- délutánra mire végeztünk, beborult), jó az idő, és szabadnapos vagyok! Az elmúlt hetekben minden szabadnapomon esett az eső, így még nem  tudtam semmit sem csinálni, kivéve a múltkor a rózsákkal. Na de ma!

Levágtam, az összes díszfüvet, az olasz nádakat. Majd az összes elhullott levelet összegereblyéztem. Annyira más ilyenkor a kert, olyan, mint egy tiszta lap. Egy üres vászon, ami nyár végére szépen megtelik színekkel, formákkal.
Előtte:


Utána:




Végeztem a teljes rózsaágyással, az Edent is megmetszettem. Most jó formában van, úgy metszettem, hogy egyenes legyen, így nem kell neki támaszték. A régi támasztékok kilátszanak, nem túl dekoratívak, de a levelek hamarosan teljesen eltakarják.

Előtte:

Utána:


Gyümölcsfák megmetszve, fazon igazítva! :)

Almafa előtte:

Utána:


Szilvafa előtte:

Utána:

A rózsaágyásban még mindig virítanak a krókuszok, igaz néhánya már kezdik feladni.

Az aranyfa alatt azonban még csak most kezdődik a virágzásuk. Mind az ötvenben van 1-1 kis bimbó, néhány már mutatja a színét, a többség azonban még csak a bimbós állapotot tartja.
Egy hét múlva vendégeink lesznek,  és ha bejön az előrejelzés, és tényleg  hétfőtől szép tavaszi időnk lesz egész jövő héten, akkor a hétvégére az aranyfa is kivirágzik, és alatta a krókuszok is.




Az előkertben is sok a virág, elkezdődött az ibolyavirágzás!


Nagy bánatom, hogy a rózsaszín ibolyának híre sincs. Nem emlékszem, hogy ő később nyílna a hagyományosoktól, de bizakodom, hogy csak késlekedik, és nem tűnt el teljesen...

Ma kibontottam a télálló banánt is kicsit szellőzni, a vizes foltok természetesek ilyenkor, mert  a szárak felső része a hideg hatására sajnos egy részen elfagy, majd elkezd rothadni, de azt amikor teljesen kibontom, - levágom, és 1 héten belül már hajt is.

Már nyílik a pipitér is.

És végül, mai kreációm, némi tavaszias-húsvéti dekor a teraszon.