2016. máj. 29.

Rózsaszezon II. felvonás

Kicsiny ágyásom, vagy ahogy én hívom a "Rózsakert":




  • Eden rose:





  • La Passionata:








  • Pigalle:



  • Graham Thomas:



A tavaly a tó partjára telepített zsálya  pompásan érzi magát, tavaly szinte semmi sem volt belőle, idén viszont kirobbanó formában van. Szerencsére, ez jó hír, mert másik két tövet is tó partjára telepítettem. Jövőre már ők is ilyen nagyok, és dúsak lesznek.


2016. máj. 25.

Kezdődik a rózsaszezon....

Már sokszor írtam, hogy a május a kedvenc hónapom, mert minden olyan üde, friss, és rengeteg a szín. Hónap elején még a tulipánok, most pedig már a rózsák a kert sztárjai.  Igaz, hogy idén baromira megszenvedünk a tetvekkel, de permetezünk ellenük, mást nem tudunk tenni. Sajnos a permet miatt a klemátiszok hamarabb tönkrementek, így most nincs egy időben virágzó rózsám, és klemátiszom. Ráadásul a Solidarnoscon észrevettem a klemátiszfonnyadás jeleit, nagyon remélem, még időben észrevettem, és gyorsan levágtam azt a szárat amin jelentkezett a kór. Beszéljenek a képek!

  • Eden Rose vagy másik nevén, -Pierre De Ronsard














  • Graham Thomas



  • Peace



  • Sunblest




  • Pigalle




  • Margo




Még van 3 bokor ami nem nyíli, de már csak pár nap, és azok is elkezdik. Kb még 1 hét, és akkor lesz a csúcs, ami azt jelenti, hogy mindegyik teljes pompájában lesz, és az egész rózsakertet ellepik a virágok.

Ha már rózsa, a tóban is nyílnak a tavirózsák, és nagyon szép a tó környéke. Igaz a vizem még mindig borzalmas, június elején érkezik meg az új szűrőmhöz  az utolsó hozzávaló, aztán teljes gőzzel menni fog a szűrés, és az új UV lámpa, remélem sikerül  a vizem átlátszóvá tenni, ha nem is teljesen, de legalább 40-50 cm mélységig. 





 A vízipálma is kezdi magát összeszedni, és jól érezni.

Ilyen sűrű még sosem volt a pénzlevelű lizinka. Idén ő is nagyon szépen mutat.

Kiültettem a tó partjára a  kis juhart. Nem volt neki elég a 3 hét szokatás, és kicsit megégtek a levelei, de az új friss hajtási szépek, és mutatják azt a szép narancs színt, amit a múltkor a netes képek alapján mutattam, és vártam.



Az idei cirmos muskátlijaim napról napra szebbek. 


Átültettem az összes kaktuszt. Nem volt egyszerű, de megoldottam. A kavics borítás még nincs kész teljesen, ha minden igaz a hétvégén meg lesz az is.



A levélkaktusz is elkezdett nyílni. Ma északára nyílt ki az első virágja, a többi talán 1-2 napon belül.


Olyan szép büdöskét találtunk a piacon, vettünk is belőlük, és csináltam egy kis összeültetést a bejárat mellé.

Az idei kút dekor. Középen még nem nyílik, de hamarosan, az Izraelből származó muskátlim. Az agavék is kaptak egyforma tálat.

Ez a vegyesbazár sorom. Van itt mindenféle virág, tárkony, kaktusz, liliom..

A királyliliom hamarosan nyílik. Ő egy ú szerzemény, barátaink külföldre költöztek, és a virágok mind új gazdihoz kerültek, de ez valahogy ottfelejtődött, még szerencse, hogy be kellett ugorjunk valamiért, és megtaláltuk  teraszsarokban.

Balról jobbra: Dália, menta, és díszdohány. Utóbbiak néhány napja kerültek át a nagy cserépbe mert a piciben már nem fejlődtek.

Az új levélkaktuszom élvezi a sok napsütést, a tápanyagokat, a friss földet, a helyet a gyökereknek. Hajt is ezerrel. Remélem megmutatja a virágát, fehér színű lesz.

Rávettem magam, hogy levágjam a kis tányérokat a télen megnyúlt szárakról, és egyesével elültessem. Féltem, de szerencsére jól vannak, ők is élvezik a nyarat a szabadban.


Pálmamustra....
Ez a pálma azóta ilyen szép, mióta kavicsborítás is van rajta. a hétvégén ha megérkezik a kavics, a többi pálma is kap egy réteget. 

A kisebbiket átültetem, most már egyenesen áll, nem  dől jobbra-balra, nem kell többé karózni.


A banán

A vadszőlő is birtokba vette a kerítést. Az utcáról már nem lehet belátni, a banánt már csak a kerítés felett látni.

Szobanövény szekció. A kép ugyan már változott, mert tegnap az utolsó szobanövényünk is kikerült ebbe az ablakba. A nap  közvetlenül mindössze 10 percig ér ide 5 után, így nem égeti meg őket.

Karácsonyi kaktuszt ígértem az egyik kedves barátomnak, remélem sikeresen legyökereznek.

Idén a Ficus Benjamina nem a nagyteraszon van, központi helyen, hanem a melléképület kis teraszán, mert elég ramaty állapotban van. Nagyon megszenvedtük a telet, ellepték a pajzstetvek. Sokáig küzdöttünk velük, de mi nyertünk. Most friss földben, megnyírva, és ritkítva élvezi a szabad levegőt. Szerencsére nagyon gyorsan kezdi magát összeszedni. Egy hét alatt megjelentek rajta az új levélkék. 1 hónap múlva olyan dús lesz mint volt, és akkor visszakerülhet a teraszra.

3-ból kettőn van 1-1 virág mutatóba a karácsonyi kaktuszokon, így könnyű volt levéldugványt szedni, mert tudtam melyik melyik.


Nagyon ígéretes a szagosbükköny. Ezt a három tövet kb 3 héttel korábban ültettem ki a többihez képest. Látszik is a különbség. Ezek nagyok, erősek, és sokat nőttek, míg a többiek még kicsit gyengécskék. Amint levirágzott a zsálya kiveszem az ágyásból, és akkor nem nyomja el a szagosbükkönyt.


Az idei új kedvencem a szárnyas feketeszem. Még csak 2 hete van nálunk, de a vártnál sokkal-sokkal gyorsabban nő, és elkezdte meghódítani a boltívet, alig 1 hónap múlva szerintem teljesen befutja. Ami még jobb benne, az az hogy egyre több virágot hoz, nagyon szép.