2017. jan. 21.

Balatoni barangolás -1. rész

Mint tavaly ígértem ezeken a csúnya, hideg téli estéken szeretnék majd némi nyarat csöpögtetni a lelkünkbe. Így belevágok idei első posztomba, ami a tavalyi, illetve tavaly előtti Balatoni barangolásaimról fog szólni. Már előre szólok, csak ebben a posztba 99 kép lesz! :D Na de kezdjük az elején, hogy kerültem én alföldi gyerek a Balaton északi partjára? Húgom 3 éven keresztül élt Tihanyban, így  évente meglátogattam néhányszor. Természetesen, ha már Tihanyban voltam akkor a környékre is ellátogattam.  Tihany szuper hely, nagyon szeretem. Na, meg kell mondjam, hogy azért a sok lépcső, meg emelkedő nem épp  nekem való, mert nem nagyon vagyok hozzászokva ám, - a sok "hegymászáshoz". Ez a kis falu olyan kis meseházikókkal van tele, hogy nem hittem a szememnek amikor először ott jártam, ha nem tudom, hogy hol vagyok, azt hiszem egy angol kis falucskában vagyok valahol Sussexben. 





Ezt a két cédrust minden nap meglátogattam, annyira szép formásak.

A közterek is mind nagyon szépen fel vannak virágozva, mondanom sem kell a levendula mindenütt ott van (kivéve a fotóimon, na de majd a második részben! ).
Az apátság melletti rézsű, -részlet
Vele szemben mindenütt gránátalma bokrok
  Az apátság szinte mindenhonnan látható.




 A kövek repedéseiben sok helyen látni ilyen kis páfrányokat.

Aki teheti mindenképp utazzon el Keszthelyre is. Az utcák itt is nagyon szépek, a köztereken pálmák, és egyéb érdekességek is megfigyelhetőek, pl kiültetve Araucaria. 


                                       



A kastély pompázatos, nagyon szeretem a kastélyokat, ez is nagyon szép, igaz a kertjét akkor restaurálták, visszaállították az eredeti állapotokat (2015), tavaly amikor anyukámék voltak, már kész volt a kert is. 



Ami viszont pompázatos az a kastély pálmaháza, és az ahhoz tartozó üvegházak, és gyűjtemények. Nem ragozom, helyette beszéljenek a képek:
















A kaktusz, -pozsgás, -orchidegyűjtemény:



















Sétányrózsák gyűjteménye:


A nagy üvegház, a "dzsungel":




Ez nem tudom micsoda, emberfej nagyságú virágok, nagyon erős, friss citromillattal















Mint írtam a felújítás miatt sok pálma, és leander nem az eredeti helyén volt, hanem mind egy kupacban a pálmaház előtt.




Mocsári hibiszkuszok gyűjteménye, sajnos még volt bő 1 hónap a virágzás kezdetéig:



Bazársor! -nem csábultam el, amit azóta is nagyon bánok.... :D 











Szerintem a képek magukért beszélnek, aki teheti látogasson el Keszthelyre a Festetics kastélyba!!!!

Amit nem biztos, hogy mindenki tud Tihanyról, hogy közvetlen a Balcsi partján van, DE(!) ahhoz, hogy a faluból lemenj a tóhoz, körbe kell menni, ami minimum 3 km séta, persze dottóval is lehet menni, de gyalog sokkal többet lát az ember. 





Ha ezen a domboldalon lenne egy egyenes lépcsősor akkor kb 5 perc lenne lemenni a partra, na persze visszafelé a millió lépcsőfok már más tészta, biztosan nem 5 perc! :D 


Ez a kép már itthon készült a vonatablakból:

Balatoni barangolások -2. rész hamarosan!