2013. jan. 15.

Kicsit untam már, de most meg hiányzik...

Hát igen, kicsit már hiányzik az hogy  munka után kikapcsolódásként ne a gép, vagy a tv elé üljek miután a családdal "konzultáltam", hanem, hogy a kertben kicsit  tegyek - vegyek. 
Még mindig nem tudom mit kezdjek a tóval. A szüleim azt mondták, hogy talán újra kéne fóliázni, ha már megvan, akkor ne temessük be. Mivel úgyis szét akartam szedni tavasszal   már az újrafóliázás nem lenne túl sok pluszmunka. (csak túl sok plusz kiadás)
Még alszok rá párat, aztán meglátom hogy állok majd tavasszal anyagilag a dolgokhoz!
Valójában hiányozna a kertből, mert ez volt a fő látványosság mindig. Mindenesetre ha átalakítjuk akkor lesz sekélyebb rész is, és a körülötte növő kavicságyás alá teszek fóliát mert nem győzöm gazolni a kövek között... és a téli jégtelenítést is újra gondolom majd....











Új növényeket idénre abszolút nem tervezek (persze ez mindig így van, de mint tudjuk....), csak azokat fogom babusgatni amik már megvannak. Illetve pár árnyéki növényt elköltöztetek. Sajnos azon a részen, ahol most vannak nem jó nekik, és mivel a kutyák miatt nem tudom hova tenni őket, ezért úgy döntöttem átültetem őket. Nem fogjátok kitalálni hova... A Másik Kert -be. Aki korábban olvasta a blogot az tudja, hogy egykor volt egy általam fenntartott kert, bár a tulaj nagyon elégedett volt vele, én nem. Nem volt elég időm rá, saját magamnak nem felelt meg az a színvonal amit nyújtani tudtam, ezért inkább abbahagytam.Viszont ugye mi barátok voltunk már előtte is, és azóta is,  ezért úgy döntöttem, hogy úgyis sokat megyünk látogatóba, majd ott láthatom őket. Tehát költöznek a hortenziák, és pár árnyékliliom, illetve a páfrányaim.
Nos, ezek a fotók ott készültek, még amikor elkezdtem a kertet rendben tartani, és megmetszettük  a loncokat a boltíveken. Egyébként a szomszéd ház miatt ez egy igen kellemes északi fekvésű rész, amit csak nyáron,- reggel 1-2 órára ér a nap, még 9 előtt, tehát nem égeti a növényeket. Persze a tiszafák már sokat nőttek, és a lonc is  szép, bár kétségtelen, hogy évről évre azóta megmetsszük, illetve anno én, most pedíg  édesapám foglalkozik a kerttel.


Itt látszik, hogy a gömb mögött már van egy tő hortenzia,  még én ültettem mellé anno ezt a két hostát, amit a nagyim már ki akart dobni, mert annyi van neki.   Nos, mivel két éves kép, persze ezek is rengeteget nőttek. Úgy tervezem, hogy a két hostát felveszem,- és átteszem innen máshova, de ugyanebbe az ágyásba- és így a 3 tő hortenzia  szépen kiegészítené egymást. Az én hatalmas fejű egyszerű pinkem, a Max dupla babarózsaszínje, és a másik rózsaszínem, amit  talán puncsszínűnek mondanék, ja és  utóbbi tányérhortenzia.


Cserébe viszont hozok  egy jó adag csodás lila nőszirmot amit a tó partjára ültetek, ha mégis úgy döntök, hogy meghagyom! ;)

Egyébként valamelyik nap már kicsit kertészkedtem is. Igaz kényszerűségből. Akinek hosszú szőrű kutyája van az tudja, hogy milyen kín kiszedni a kutyából a kisebb ágakat, leveleket, stb...
Mindkét kutya telis-tele van állandóan a a lonc ágaival, amit akkor törnek le, amikor  épp a rózsában ugráló verebeket próbálják elkapni. Mivel innen kell költöztetni a páfrányokat is majd, és a hostát is, ezt a részt valahogy elkerítem amíg regenerálódik majd a terület. Tehát a kép /2010 -ből/ bal szélén lévő két loncokat fokom kivágni innen, és csak a rózsa marad meg, ami a szomszéd nénitől hajol át. Na, miután most visszaolvasva jól körülírtam a dolgot, a kép legszélén lévőt már teljesen kivágtam, a másikat meg a kerítés tetejéig felkopaszítottam,  Tavasszal az is követi majd a másikat. Sajnos csak ebben az egy évben 2010-ben volt gyűszűvirágom. Annyira szeretem, de azóta nem ültettem a kutyák miatt. Na már megint, mennyi lemondás miattuk, és mégis nem tudok rájuk haragudni.


A  mai bejegyzés képei 2010-ből vannak, azt hiszem ebben az évben voltunk a csúcson, ami a kertet illeti, talán egyszer újra elérjük ezt is....

8 megjegyzés:

  1. Tényleg nehezebb kertet fenntartani, ha kutya van, de azért nem lehetetlen. Két nagytestű kutyusnál az entyem-pentyem (értsd aprócska, törékeny) növényekről valószínűleg le kell mondani. Robusztus, nagyobb növények kellenek, amik azért már megvannak a kertedben. Esetleg néhány jóköra kőtömböt elhelyezhetsz az érzékenyebb növények körül, kevésbé tudnak odaamenni, és egy idő után talán le is szoknak róla.

    S mivel a kert azért van, hogy gyönyörködtessen, pihentessen, nem kell tökéletesnek lennie. Nem kell olyannak lennie, mint a tucat valakié. Hiszen ez a Tomi kertje, és így szép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehéz az biztos, tudod nem is a nagytestűség miatt van a baj, mert annyira azért nem nagyok, hisz agarak, még ha a hosszú szőr miatt nagy macinak látszanak, de ha látnák őket vizesen.... A gond az, hogy fiúk. Ennél fogva mindent lepisilnek, amit az egyik azt a másik is, aztán újra és újra... ez az ami nem tesz jót a virágoknak, legyenek nagyok és strapabíróak, vagy esetleg törékenyek.
      A tökéletesre nem is vágyom, mert akkor nem lenne mit csinálni, de ha egy picit is visszalehetne állítani a pár évvel ezelőtti állapotokat, az nem lenne baj.

      Törlés
    2. A második kutyánk golden retriewer volt, fiú. Bátornak hívták. Öt évvel ezelőtt megmérgezték. Gyönyörű, hihetetlenül okos kutyus volt. Az összes közül a legokosabb.
      Elég cikk-cakkos járdánk van, de képzeld, az udvar hátsó részéről úgy futott előre a kerítéshez, hogy a járdán rohant végig, még a fűre sem ment rá. Fiúkutya létére a kavicsra pisilt, guggolva.
      Olvastam valahol, hogy a fiúkutyusok azért pisilnek féllábon, mert az erejüket fitogtatják. Egyébként ez nekik is tök kényelmetlen, stb. Én az enyémet nagyon jól megtanítottam, azt kell mondjam, nem is került sok erőfeszítésbe.

      Persze nálad más, mert nem egy, hanem kettő fiú van, akik biztos hogy jelölgetni fognak. A kényesebb növényeidet érdemes akár körülkarózni is, amíg megerősödnek. Tudom, eleinte nem a legszebb látvány, de megéri. Hajaj, én is csináltam eleget, most a cocker spani miatt kell, mert hiába lány, mindenhova belefötör a disznója.

      Törlés
  2. Vajon miért nem jelenik meg a megjegyzésem?

    Nagyon szépek ezek a képek, igazán szívmelengetők.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak a jóváhagyásom után jelennek meg a hozzászólások.
      Köszönöm, ami a képeket illeti. Szeretek fotózni, és hál' istennek mindig van alany. 2005-ben kaptam meg az első digitális gépemet, azóta dokumentálom a kert változásait, néha jól esik visszanézni honnan is indultunk...

      Törlés
    2. Aha, látom már, bocs, többször is megjegyeztem, tényleg nagyon szépek a fotóid, hozzáteszem azért, mert a kerted is nagyon szép, sajnáltam volna, ha nem tudom elmondani.

      A kert fényképezése nagyon hasznos dolog, a képeken jobban észrevenni hibákat, ha még hiányzik valami, vagy ellenkezőleg, túl zsúfolt. S valóban, a változás is a képeken látszik, mert a szemünk hozzászokik ahhoz, amit lát.

      Törlés
  3. Szia Tomi!

    Az a kerti tó gyönyörű! Nagy kár lenne érte! Tudom, hogy nem könnyű rendben tartani, de olyan szép...!

    VálaszTörlés
  4. Én is pont arra gondoltam képnézegetés közben, mint Gandalf. A kerted leglátványosabb része a tó, pedig olyan nehéz ilyen szépre összehozni a környezetébe simulóan, mintha mindig is ott lett volna, de a tiéd ilyen. Bár a zsályás és a rózsás ágyás sem kutya, de nekem is a tavad a kedvencem. Persze a gondja már nem az enyém...

    VálaszTörlés