2013. jan. 20.

Megmarad a tó...



Eltelt pár nap megint, és százszor átnézegettem a tó képeit. Marad a tó, mert valóban ez a kis tavacska volt a kert éke!! Tavasszal az eredeti terv szerint szétbontom a partját, újra rendezzük a köveket, a kövek alól kiszedjük a felpúpozott földet, kicsit alakítunk rajta, és akkor kicseréljük a fóliát. Mikor építettük elkövettük azt a hibát, hogy a tópart legszélén  felpúpoztuk a földet, és úgy terítettük bele a fóliát, így viszont több helyen is kilátszik a fólia.  ( Nem nevetni a szemléltető rajzon!! )
 Most leszedjük a köveket, felszedjük a fóliát, és a púpokat eltávolítjuk, sőt kissé alá is ásunk a földnek,  mintha egy kis tányért alakítanánk ki. Ezzel a módszerrel a kövek benne fognak állni a vízbe, nem fog kilátszódni a fólia széle. Még jobban belesímul majd a földbe a tó. Valahogy így...
Azután a növényeket kell csak pótolni a keletkező üres részeken, pl a mostani csobogó helyén. Oda kerülnek majd az íriszek, és a sáslilomból akartam még idetelepíteni.
A téli léket pedig nem  a csobogó fogja szolgáltatni, hanem ősszel veszek egy nagy teljesítményű légpumpát, ami nagyobb léket képes fenntartani, itt nem kell majd attól tartani, hogy elfagy a csőben a víz, stb... A terv ez, meglátjuk mit hoz a jövő, de azt hiszem a tó biztonságban van.

3 megjegyzés:

  1. Szia Tomi!

    Na ja, a tél erre is jó, nem lehet elhamarkodott döntéseket hozni.

    Ha lejjebb rakod a fólia szélét, a föld nem tud belemosódni a vízbe?

    (Ui.: Tényleg kár lenne ám érte!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A föld azért nem fog belemosódni, mert a szélén viszont megcsinálom majd a kis púpokat, csak ott már jobban el tudom rejteni, és nem fog látszódni!

      Törlés
  2. Hajrá kerti-tó! Nagyon helyes, hogy megmarad. Jól döntöttél! Illetve jól döntöttetek! Családilag, gondolom.
    Én is gondolkodom egy ilyen kis tavon, talán meg is valósul. Majd utána olvasok a "tomikertje..." blogban, hogy mi a mikéntje, hogyanja, oszt meglátjuk...
    Amúgy, ha gondolod, szívesen segítek rendben tartani. Csak tegyél fel róla mindig képeket, és rámutatok egy-két "problémára". "Tomi, ott egy falevél, halászd ki..., Te, a kutya beleivott..., Az egyik kő elmozdult az előző képhez képest..., Figyelj arra,hogy a fűnyírót milyen irányban tolod mellette(!)..., Éhesek a halak, mer' igen tátognak... vagy légszomjuk van..., de lehet, hogy csak mondani akarnak valamit, légyszí' hallgasd már meg őket..." - meg ilyen és ehhez hasonlóan hasznos dolgokra gondoltam :D. Na?

    VálaszTörlés