2015. jan. 22.

Januári körkép

Ma szabadnapos voltam, és arra gondoltam teszek egy kört a kertben, mert viszonylag jó idő van, 9 fok.
Ahogy lépkedtem a kertben rögtön az jutott eszembe, hogy a sok eső miatt a felázott talajon sokkal több a sérülés, mint tavaly, -köszönhetően a kutyáknak. Nem zavar nagyon, mert tudom, hogy tavasszal amikor elkezd melegedni az idő szinte 2-3 hét alatt újra sűrű, és zöld lesz. Most azonban még itt-ott ilyen foltos. A második képen a sárga "ösvény" a talicska nyoma, amikor is ősszel még azon az útvonalon hordtuk fel a fát a kandallóba.


A kert végén kellemes meglepetés ért, hogy a télen mindig elsárguló törpe bambusz most zöld, és a fagyásnak csak kicsi nyoma felfedezhető rajta. Jó ötlet volt a szomszédságába ültetni az olasz nádat, mert idén volt eddig a legszebb, talán, mert a nád leárnyékolta nyáron, most meg védi a fagytól.

A visszavezető út a rózsakert mellett vezetett. Kicsit elvadult ez a rész ilyenkor, mert sosem szoktam ősszel visszametszeni őket, hogy egy erősebb fagy nehogy kipusztítsa őket, majd tavasszal visszametszem őket. ne beszélve arról, hogy szeretném tavasszal lecserélni a "vas" obeliszkeket igazi vasra, mert ezek nem bírják el az Eden súlyát.


Minden rózsám tele van szép piros rügyekkel, tudom még nagyon korai, de drukkolok, hogy ne legyen nagyon erős fagy, csak kis gyengék, amik nem sértik meg a rügyeket.  Az Edent tavasszal szépen formára nyírom, mert most  olyan mint egy óvodás rajza a fákról. Ezzel egy időben tudom majd óvatosan elrendezni az idén sokat nőtt H.F. Young klemátisz szárait, hogy a bokor minden részén egyenletesen legyen majd virág. Máris mindkét klemátiszom tele van kövérke rügyekkel. Ezen a H.F. Young:

A rózsakertben nem csak szem magasságban történnek izgalmas dolgok, de a talajszinten is. Minden kis hagymásom szépen előbújt. Krókuszok, tulipánok, nárciszok, és jácintok, utóbbiakban már jól látni a virágokat.


Az előkertnél hamarosan amint az idő engedi egy nagy feladat elé nézünk.  Évek óta nevelgetem a sövényt, és végre ősszel sikerült elérni, hogy egyforma magasra megnőttek  a növények, és kész volt a fal. Igen ám, de mikor el lett ültetve a sövény, akkor bizony nem j helyre került. A szakember anno azt mondta 1 méterre legyen a járdától, persze a szüleim hallani sem akartak róla, így oda ültette a kertész, ahová kérték 20 cm-re a járdától.  Nem is volt ezzel gond , de ahogy idősödik a sövény úgy nő, és ugye mi is mindig úgy nyírtuk, hogy szép zöld legyen. Ennek az eredménye, hogy a járdára rálóg már 25-30 cm. A kiskapun alig lehet bejönni. 


Ahogy nyílik az idő egy erős, járda szélénél lévő visszavágást fogok csinálni, így most idén megint nem lesz  olyan szép a sövény, talán még "lyukak" is lesznek benne, de majd megpróbálom valamivel elrejteni azokat.

Bent az előkertben belestem a fenyőtakaró alá a hortenziára, tetszik amit láttam :D

Az összes kankalinom elkezdett hajtani szépen, és néhányban már a virágok is ott csücsülnek.


Milyen "szép ződ gyep" -gondolhatnánk, de nem, valójában ez moha, télen mindig elég sok a moha az előkertben, de ez nyáron mindig eltűnik, kellemes rajta sétálni, olyan jó puha.

És végül jöjjenek az első virágzók, nagyon szeretem a hóvirágot, de 1 valamit nem értek. Állítólag ez az erdei növény igencsak szapora, elültetünk egy csomót belőle, és az egy egész telepet alkot idővel. Na, nem tudom mennyi időre lenne szüksége, de nálam évek óta ennyi van, egy szállal sincs több az tuti. Ebből nem lesz hóvirág liget a fix.  Lehet egyszer átköltöztetem máshova ahol jobb a talaj, talán ott beindulna.Hát így állunk most, részemről elég volt a télből, jöhet a tavasz, rengeteg dolgom lesz, és már alig várom, utálom ezt a nyálkás, ködös, esős, sötét időt. Egy valami vigasztal, hogy 1 hónapja kezdett el tovább tartani a világosság, és most ott tartunk, hogy 4 helyett már 5-ig van világos, persze napsütéses időben. majd csak ideér a tavasz....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése