2015. aug. 17.

Július-augusztus

Az elmúlt 2 hónap nem épp azt a hatást hozta amit vártam A 4 hullámban érkező nagy, hetekig tartó forróság a kertet eléggé tönkre tette. Locsolás ide-vagy oda, egyszerűen nem tudtam annyit locsolni, hogy ne legyenek akik senyvednek. Eső jóformán nem is volt, vagy ha igen épp csak hogy 1-1 locsolást helyettesített, de másnap újra locsolni kellett.  

Akiért a legjobban aggódom az a szivarfa, egészen pár nappal ezelőttig semmi sem látszott rajta, majd mint egy csapás egyik napról a másikra a levelei elsárgultak, és elkezdtek hullani, pedig semmi változás nem érte. Jó, hogy már itt az ősz a "szomszédban", de még nem kellett volna ennek történnie, most izgulhatok tavaszig, hogy ki fog-e hajtani, télire extra gondoskodást kap, a törzsét be fogjuk csavarni vászonba, nehogy megrepedjen a törzs, ezt eddig nem tettük meg, és az előzőleg itt álló csüngő barkafűz is áldozatául esett a törzs megrepedésének. 

A nap áldozatai lettek a hostáim, és a banán is. Azt hiszem a hostáknak új otthont kell keresnem, és valószínűleg a hortenziámnak is. Erre máris van egy alkalmas hely a Másik kertben. Ősszel költöznek. Egyszerűen megégtek, pedig árnyékban vannak, csak nem abban a mély árnyékban amit szeretnek.

A banán természetesen marad. A levelek széleinek megsárgulása szerintem a szárazság miatt van. Minden nap locsolom őket, szó szerint árasztom az előkertet, erre szolgál az a darab ereszcsatorna is, mert nem elég hosszú a locsolócsövem, bár a banánig bőven elér, de az előkert többi részére nem. Minden este monszunt kap, nem csak locsolom, de percekig áztatom-esőztetem is. Ezzel próbálva meg pótolni a páratartalmat, de mivel a ház fala csak 4 méterre van, és 13-tól naplementéig tűzi a nap, éjjel is szó szerint ontja magából a forróságot.Gondoltam rá, hogy jövőre valami módon párologtatok a mörnyékén pl. a tja mögé, vagy a tövére kisebb vödrökben vizet teszek, ami a nap folyamán kipárologna, talán nem sárgulna ennyire a levelek széle. Egyébként ma ollóval szépen levágom a sárga részeket, így kicsit visszaállítom a szépségét, és nem is szárad annyira gyorsan, remélem ez a néhány nap borongós esős? idő jót fog tenni / -egész este a radar képet bámultam, az ország középső részei olyan jó kis esőt kaptak, itt épp csak esett valami, szinte egy locsolásnyi sem volt.../

Az előkertben a banán mögötti virágszegélyt megszüntetem. ez a kis hosta is átköltözik majd a Másik kertbe, míg a kúpvirág, és a kasvirág a kerti tó környékére kerül, egyéb más virágokkal.

 A Heucherák is elkerülnek innen.

A tó partát felvirágoztatom. Olyan sok a kő, kell bele némi szín. A késő tavaszi színekről az előkertből idekerülő Heuchrák szolgálnak majd, illetve a Kúpvirág, és a Kasvirág, akik a tó hátsó felére kerülnek majd. A jobb "sarokba" az írisz mellé kerül még sásliliom is az előkertből. A most a déli oldalról árnyékot adó füvek is átvariálódnak. Zebrafű, és két japán díszfű alkotja most a sort. A középső japánfű lekerül a kertbe, és a középső részre beköltözik az utcáról az elefántfüvem. Ez a hátsó kertben található mostohatestvére, merthogy az utcán nem kap olyan sok vizet, kicsit kisebb, csenevészebb, de itt majd szépen helyrejön, és jövőre újult erővel vetheti bele magát a növekedésbe. 

Róla van szó, illetve a kis tesójáról. Ő itt most kb 2-2,5 méter, dús, és nagyon szép, jobban árnyékol majd, mint a japán fű, és valljuk be, sokkal szebb is.

Az emelt kertből a zsálya is a tó partjára kerül, hogy szem előtt legyen, és a másik kertbe is telepítek át belőle, mert eléggé szapora, magról már több tövet is sikeresen elajándékoztam. Ha még találok helyet a tó parton akkor a zsálya által elnyomott mocsári hibiszkusz is oda kerül, de olyan helyre ahol nem lesz konkurenciája, mert most nagyon gyenge szegénykém, nem gondoltam, hogy a zsálya ilyen erőszakosan elnyomja. A emelt ágyásban továbbra maradnak a jácintok. De még nem tudom mi lesz a szerepe. Talán beültetjük 10-15 tő Záporvirággal, vagy Büdöskével, de az is lehet, hogy támasztékon nevelek benne koktélparadicsomot. Idén először -évek óta -nem volt koktélparadicsomunk. Nagyon szeretjük, és hiányzik a kertből, meg a tányérunkról.. :)

Még egy veszteség ért idén, ez pedig a 2 éve Görögországból hozott kis olajfácskám. Azt hiszem kimúlt. Locsoltam, átültettem, de valami baja lett. Azt hiszem a teleltetése nem volt megfelelő. Első télen bent telelt a konyhában az ablakban, meleg és sok-sok fény társaságában, aztán kikerült nyárra a teraszra, ahol nőtt, és szép volt, majd jött a második tél, és szépen ahogy az a nagy könyvben meg volt írva a leanderekkel telelt egy hűvös, ám nem túl világos helyen, igaz ő közvetlenül a az ablakban. Ezt a könyvet ő nem olvasta, és szerintem legyengült télen, pár pajzstetvet is találtam rajta tavasszal, be is locsoltam Actaraval, a pajzstetvek el is tűntek, de azt hiszem neki már mindegy is. nem adom fel, megpróbálkozok még egy erősebb visszavágással, hátha. napokon belül kiderül, hogy lesz -e újabb nyaralás Görögbe, -egyfajta last minute út, és ha igen, biztos hozok idén még egy kis fácskát, bízva benne, hogy sikeresen fogom majd teleltetni, -tanulva a hibámból.


Azért nem csak negatív dolgok vannak, vannak akik ezt a perszelő -forró nyarat imádják. 
A pálmák hétről -hétre hozzák az újabb leveleiket. A datolyapálma talán észre sem vette, hogy tavasszal erősen visszametszettük a gyökerét. Talán a kavicsborítás segített, hogy ne száradjon ki olyan gyorsan a földje, -ezért is tervezem, hogy jövőre minden kiköltöző kapjon egy réteg kavicsot. 


Trópusi barátunk a hibiszkusz is nagyon szépen helyrejött. haragos zöld, életerős hajtásokkal, és hétről hétre virágzik igaz most épp nem.

A sövényem is rendbe jött, nem mondom, hogy 100%-os, de mondjuk 95. Jövőre teljesen eltűnnek az idei sokkolás nyomai. Tavasz óta 3x kellett megmetszeni, még a tél beállta előtt egyszer biztos sort kell rá keríteni. 

 Tegnap lekerült a teraszról a régi  korlátborítás, a napokba várjuk az új megérkezését.


Le kell vonni a konzekvenciákat az idei nyárról. Bizonyossá vált, hogy nem tarthatok árnyékliliomot kertben, mert bármennyire is szeretem itt, -ebben a kertben- nem érzi jól magát ezért nekik költözniük kell. Az elmúlt nyarak évről -évre mutatták, hogy bizonyos növények kevésbé érzik jól magukat, másik pedig feléledtek. Azt hiszem valóban beszélhetünk a klíma megváltozásáról. Pár éve még burjánzott a kertben az évelők hada, elég csak visszaolvasni mondjuk 2010-be, de nem is volt ilyen forróság. Idén (is) napokig mértünk majd 40 fokot, és a Hortobágyi puszta szárazsága valóban negatívan hat a kert bizonyos növényeire. Tanulni sosem késő, így jövőre már tudom min kell változtatni, és mire kell jobban odafigyelni. 
Sok dolog vár a kertre (és rám) ősszel:
  • Átültetések -jó sok.
  • Fakivágás, -hisz a fűzfa még ott áll hátul, -bár a kártevők teljesen elintézték, és ha már ott tartunk, azért egy újabb taggal bővülünk majd, mert a fűz helyére egy általam még sosem nevelt fát ültetek, remélve, hogy jól érzi majd itt magát. Júdásfa kerül a kertbe.
  • Tavaszi hagymások elültetése. A spektrum home-n szoktam nézni a kertész kertjét és ott egy nagyon jó dolgot hallottam a tavaszi hagymás növényekről. Bánhatunk velük egynyáriként és évelőként. Előbbinél  mikor elvirágoztak, és a leveleik már majdnem teljesen elszáradtak és visszahúzódtak, akkor felszedjük őket, ehhez nem is kell őket olyan mélyre tenni, mint ha évelőként bánnánk velük, ami szerint mélyre tesszük, és nem szedjük fel őket, csak pár évente. Nekem a tulipánjaim fele eltűnt a második-harmadik tavaszra, ezért úgy döntöttem, hogy évelőként bánok majd velük, és évről -évre elszedem majd őket. 
  • A kapubejáró melletti Aranyfa is visszavágásra kerül, de a korábban tervezett erős visszavágás helyett csak egy kisebb, de látványos fazonigazítást kap, ezért jövőre valószínűleg nem lesz olyan szép virágos, de az azt követő tavaszon majd újból szép dúsan virágzik majd.
  • Tó. Mint minden évben most is a tó alakítgatása, természetesebbé tétele a cél. Nem úgy sikerült a tópart újrafóliázáskor ahogy szerettem volna, ezért azt hiszem újból nekiállok, hogy eltüntessem a fóliát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése