2016. nov. 21.

Szezonzárás

Ma mindennel végeztem ami az idei kerti munkálatokat illeti.  Néhány napja már a banán is téli álmot alszik. Idén új, friss forgáccsal töltöttem fel. Nagyon várom a jövő évet, mert új terveim vannak vele, jövőre a takarás is nagyobb lesz, ami a magasságát illeti. Egy hatalmas zsák fa forgács mindössze 500 ft nem messze tőlük, így azt találtam ki, hogy jövőre megduplázzuk a takarás magasságát, így akár az idei 3 méter helyett, akár 5 méter magas is lehet a kis ligetem. 


Idén kicsit rendetlen leszek, de azt találtam ki, hogy az előkertben az ágyásról nem távolítom e a leveleket. Máskor teljesen üresre gereblyézem, idén hagyom őket itt, talán tavaszig szépen elbomlik, táplálva ezzel az ágyást. 

A tó körül is megtörtént a téliesítés. Minden díszfüvet összekötöttem, beleértve az olasz nádat is a háttérben. A tavirózsa leveleit is eltávolítottam, hogy ne rohadjanak bele a vízbe, megterhelve azt. Sajnos ha nem a borsóleves zöld algával bajlódok, akkor ott van helyette a fonalas alga.  Hát minden nem lehet tökéletes, de a halakat jó látni... :D Elég sok az ivadék, ezt jövőre szabályozni kell. Tavasszal szeretnék tartani egy lehalászást, és jó néhány halat elajándékozni. A szaporulat ellen, pedig egy ragadozó, de a telet is bíró hallal szeretnék fellépni, ami még szép is. Naphal. Magyarországon is honos, miután 1905-ben behozták Amerikából, mint díszhal, de hamar elterjedt mindenhol. Megeszi az ikrákat, és az apró ivadékokat. ha csak évi 1-2 túlélő van, már megérte.A kennel köré is felkerült a téli védőfólia. Így már minden kerti bútor védve van a téltől. 


Ma reggel kiszórtam 3 zsák jó érett trágyát. Egy közeli tanyáról hoztuk, nagyon jó minőségű, tavasszal még hozunk 1-2 zsáknyit a többi növény alá, illetve az ágyásokra is. Jó vastag lett a réteg, kb 15 cm, már-már mulcsolásnak mondanám.

És ta-dam!!! Megérkezett!!!
Tavaly írtam az idei tereimről, és említettem, hogy nagyon szeretnék egy Júdásfát a kertbe. Hát íme! Kb 1,90  magas. Egy kertészetből rendeltem kettőt, de a tesója az nem nálam van, hanem egy kedves ismerősömnél.A projekt, hogy elrejtsem a palát jó irányban halad, egy újabb lépés a célig. (Valójában nagyon vágyom rá, hogy sok fa legyen a kertben, így tervben van még néhány fafajta: nyírfa, gömbszivarfa, páfrányfenyő, vagy tulipánfa, -de ezek csakis valami nemesített oszlopos, vagy kompaktabb formában, magnólia. Tetszik a juhar, és 1-2 örökzöldet is szívesen látnék, de nem tuját! Illetve bokrokat is szeretnék, bangitát, mogyorót, kecskerágót)

Az idei kertszezon utolsó ajándéka, már bent a szobában élvezhető. Meghálálták a nyári gondoskodást, a kertben eltöltött  hónapokat.
Egész nyáron át nem voltak ilyen szépek a muskátlik, mint a napokban. Azonban ma ők is elkerültek a háztól. Helyükre néhány  napon belül felkerül a külső advanti dekoráció.

Nagyon sok tervem van jövőre, és máris van egy jó kis listám, mi mindent szeretnék a következő szezonban......
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése