2018. okt. 21.

2018 ősze

Sziasztok!

Pár fotót hoztam az őszi kertből, és van 1-2 pótlás még a nyárról is. :D

A kerítésen a vadszőlő épp a csúcson van. Jövőre kerítést szeretnénk cserélni, külön művelet lesz lebontani róla, majd ha az új "lécek" helyükön lesznek visszatenni őket.

Vettem pár tő csarabot. Istenem sose fogom megérteni a multikat. Tonna számra árulják szerencsétlen növényeket, de onnantól kezdve hogy elhagyják a kertészetet sorsuk megpecsételődik. Az áruházakban már senki sem locsolja meg őket. 4 tövet vettem a Lidlben. Látszólag szépek, erősek voltak, mint a fotókon is látni.  Sajnos a kerti tó partjára ültetetten kívül a többi totál kiszáradt.  :( Hiába locsolgattam én őket. Nyilván nekik az érdekük, hogy jövőre is náluk vásároljunk növényt, másrészt az a mennyiség amit kidobnak kiszáradás miatt  szerintem elképesztően sok, nem értem  a hozzáállást. Ha csak 1x meglocsolnák őket, talán még plusz1 hétig is lehetne őket árulni, és abból is jönne nekik szépen a bevétel. 

Az Aldiban vásárolt kis Magnolia szépen megmutatta magát. Egy kicsit csalódott vagyok, mert amikor válogattam az Aldiban sok volt köztük a Csillagvirágú, de volt egy aminek a címkéje mást mutatott, és én pont őt szerettem volna. A hagyományos Magnolia Soulangena-t a maga hatalmas rózsaszín virágaival.


A köles már nincs mellette, gondoltam feldobom valamivel, ezért vettem a csarabot.

A címke ellenére ő is Csillagvirágú magnólia lett (Magnolia Stellata)

Ő sem lesz egy csúfság azt be kell lássam:


A rózsáim egész nyáron nem voltak olyan szépek, mint most ősszel.


 A banánok itt tartottak amikor beköszöntött az ősz, és a vénasszonyok nyara előtt jött 1 hét hideg.  Rengeteg sarjat hoztak. Idén is felszedem őket, talán jövőre sem lesznek sokkal nagyobbak, de ha csak ekkorák maradnak nekem az is jó. Egy csoportot a Másik kertbe fogok tavasszal kiültetni. Sokkal szélvédettebb helyen lesz, mint nálam, kíváncsi vagyok mit mutat, beszámolok majd róla. 


Ők már rég bent vannak,  de annyira szeretem őket, hogy minden posztban kell, hogy szerepeljenek. A Ficus Benjamina  idén brutál sokat bokrosodott. Tavasszal átültetéskor rengeteg apró kis ágat kimetszettem a közepéből, azok mind el voltak halva, nyár elején elég szellős volt. Mostanra kitölti az egész sarkot az ajtó mellett ami kb 1m x 1m. 

 A kis tarka rehabilitáltam, a lakásomból. Valójában még elég szellős, de a képen már sokat behozott abból, amit itt bent ledobált. Most nagyon jól érzi magát a konyhánkban. Jövőre  friss földet is kap, akár a másik és biztosra veszem, hogy 1-2 év, és ő is hasonlóan bedúsul mint a "tesója".

Új virágok nyíltak a szilvafán. Több fórumon is láttam, ezt a hosszú meleg  szeptember -október  hozadéka.

Kertem új lakója, egy Alocasia, pontosan még nem tudom melyik fajtája. Nagyon várom a tavaszt, hogy kikerüljön a szabadba. Ezek a növények  egy nyár alatt képesek méteres leveleket is hozni, ha jól érzik magukat. Nálam a tó mellett lesznek, bízom benne, hogy nálam is olyan pompásan fejlődik majd, mint néhány kedves fórumos társamnál.

(Bondorné Őri Zsuzsanna fotója a netről)‎

 Új lakók a rózsakertben. A tavaszi pompás tulipánjaimról nem volt fotóm idén. De ezeket nem tudtam nem megvenni. Új helyet kerestem nekik az ágyásban. Voltak emlékeim, hogy hova is ne tegyem őket. Mindössze 4 másik hagymával találkoztam az előző telepítésből. 

A kennel oldalára futtatott díszbab  telitalálat volt. Imádtam. Jövőre is futtatok ide. Gyorsan benőtte a kennel rácsait, virágai pedig elképesztően szépek voltak. Sajnos idén hamarabb kellett tőle elköszönni, mint egyébként. Festettünk. A kennelt is el kellet mozdítani, hogy a melléképület oszlopaihoz  javítási célból hozzáférjenek a mesterek. Így kb szeptember elején le kellett vágnom. De nagyon jól nézett ki a tó az idén. Végre kezd teljesen olyanná válni a környéke, mint ahogy szerettem volna. Nem is kellett hozzá csak  12 év... Az Alocaziak jövőre középen lesznek, a banánok helyén. Talán tavasszal kiegészítem még 1-2 tő más fajta Alocasiával, vagy Colocasiaval is, mert idén totál beleszerettem ezekbe a növényekbe. Inspiráló volt számomra egy csodálatosan buja trópusi kert itt Magyarországon.  

Nem csalás nem ámítás, ez egy magyarországi kert egy részlete. Szerintem elképesztő a hatása... lenyűgőző. (Palm Peti kertje egyébként)

Nem ígérem, hogy  hamarabb jövök, -mert minden posztom így zárom. De jövök! :D ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése