2012. máj. 3.

Május első hete

Én úgy tudtam, hogy a nyár júniussal kezdődik, de ez a hirtelen felmelegedés máris előrehozta a nyarat. Megmondom, nembánom, igaz esténként máris úgy kell locsolnom, mint nyáron, mert a föld 1 nap alatt képes teljesen kiszáradni. Ez és a következő hónap a kedvencem, mert ilyenkor már minden zöld, és az évelők elkezdik a virágzásukat. Lassan itt a rózsaszezon is.
A teraszon a konyhaablakban pompáznak a kaktuszok. Látványos növekedésbe kezdtek, itt a hőmérséklet szinte minden nap eléri a 30 fokot, de a tetőnek köszönhetően nem éri a tűző napsütés a növényeket. 
Van aki már virágzik....
És van aki hamarosan...

Mint írtam a kutyák miatt a szobanövények idén a teraszon nyaralnak, féltem tőle, hogy leégnek a leveik, de nem így lett. Illetve mégis, mert az összes hibiszkusz levele elkezdett leégni, de ez a csúnya kopasz állapot mindössze 2 hétig tart, mert máris ott vannak a hónaljakban az erős levek, amik már bírják a napsütést, eredeti élőhelyén is kapnak teljes napot,  -nálam ilyen rideg tartáson vannak már évek óta. És minden nyáron csodaszépek, ontják a virágokat.

A terasz másik felében az izraeli muskátlik, a bougenvillea, egy pálma, és a frissen kiültetett sarkantyúkáim osztoznak. Kissé zsúfolt, de idén lesz a teraszon egy dzsungel, jövőre, már nem lesznek ilyen gondjaink a kutyák miatt, idén még azonban sok bosszúságtól kímélem meg magam, ha most nem pakolok szét a kertben...

 Nagyinak van egy csodaszép rózsaszín muskátlija, ősszel rengeteg dugványt csinált, kaptam is belőle egyet. Persze mostanra kiderült, hogy egy pirosat hoztam el a szép rózsaszín helyett, ő a sarkantyúkák elé került, hogy ki legyen töltve a cserép...

A bougenvillea egyenlőre még mindig nagyon kopasznak tűnik...
...de ha valaki figyelmes.....
Minden levél helyén ott egy kis hajtáskezdemény, és ami itt nem látszik, hogy máris ott virítanak a pici színes fellevelek, hamarosan eláraszt vele, és csodaszép lesz!!

A tópart is kezd felébredni..

A túlélők...

A rózsakert él és virul, igaz megtámadtak a tetvek, de ellenük már védekeztem, így a vész elmúlt. Középen az Eden rose fantasztikus formában van. Olyan dús, és minden hajtásban ott vannak a virágbogok. Talán 2 hét és berobban a rengeteg virágával.
Szép páros lesznek majd a  sikeresen átültetett, és kiteleltetett H.F.Young klemátisszal, aki nagyon szépen elkezdett felkúszni az obeliszkre.

A többi rózsám is szép, bár mit nem mondjak körülöttük a sárguló fű nem túl jó jel.. :(

A kisteraszkertben most is a zsályáké a főszerep. Egyszerűen nem tudom megunni. Ma elvetettem  a rózsaszín 'Burgundy' nevű zsályát is, majd az tölti ki az üres részeket itt.

Hátul a banán bontogatja leveleit. Annyira örültem, sikerült minden tavalyról megmaradt szárat teljes nagyságában kiteleltetni. Aztán a múltkor írtam, hogy visszakerült a fémkeret, és milyen jó a mikroklíma, annyira jó volt, hogy ebben a 30 fokban  megsültek a levelek, ekkor építettem eme csodás kerítést köré, amit másnap reggel Zayd  egy mozzanattal arrébb tolt, és a nagyobbik kb 60 cm magas, és már egy teljes levelet kinevelt törzset megette. Most maradt belőle úgy 20 cm. Nem kaptam idegsokkot ne gondoljátok... xD Mindegy a banánok is növögetnek, talán lesz belőlük valami...

Lassan virágoznak az egynyári?? mályvák a szilvafa körül...

Emlékeztek a megmetszett loncra?  Hát gyorsan visszanyerte eredeti formáját...

Mindkét helyen megmaradt a Vilitől kapott Miscanthus giganteus. Hihetetlen, hogy 3 méter lesz őszre...

Már -már azt hittem nem is hajt ki az olasz nád (arundo donax), mert már olyan sok helyen láttam hajtani, de itthon mélyen hallgatott, aztán bejött a kánikula, és elkezdtem intenzíven locsolni mindent, és ez meghozta a várt eredményt...
Ezt a tövet ha emlékeztek a rózsáktól ültettem át ide a kert végébe, hogy takarja az akkor még csúnya szürke palát. Ma már ezt a feladatot nem kell ellátnia, de jó lesz térkitöltőnek.

A magától kelt szilfám is elég szép, még mindig itt az oszlop, ez védi meg attól, hogy a kutyák piszkálják. Amint meglesz a másfél méteres törzse, elveszem az egykori kerítés oszlopot.

Találjátok ki mikor lehetett levágva a fű a kertben??? Hát igen 1 napja!!!!!!! ez a rohadt pitypang már másnapra megnő, és eregeti léggömbjeit. Alig várom, hogy vége legyen ennek a tavaszi virágzási időszakának, mert később már nem ilyen  vészes a helyzet, most meg marad a 3 naponkénti nyírás....

Ha egy bizonyos szögből nézünk az előkert felé, nem is annyira látszik, hogy  a fű elég csúnya, és a sövény is foghíjas...

Tényleg minden csak nézőpont kérdése...
.... persze egy távolabbi nézőpontból teljesen más az "összkép".

Az előkertben szépen növögetnek a Hosták.

A hortenziák is szépek- igaz még nem trágyáztam meg őket, ezért az egyik még mindig sárgás,-, ma kitettem a cserépben nevelt kis dugványt is, azt szeretném, ha erősödne még kicsit, és akkor ő is megy ki szabad földbe, igaz nagyinak ígértem, úgy volt, hogy cserélünk, mert neki van egy szép halvány rózsaszíne szintén dugványról, de kiültette,  így a csere elmarad, mert nekem is kell még 1 tő abból a szép Pink virágú növényből..

A "sötét sarokban" elég buján nőnek a  virágaim.

Itt az előkertben eléggé szétszórta a szél az ibolyák magjait. A fal tövén és járda réseiben is megjelentek. Úgy döntöttem nem gyomlálom ki őket, tetszenek itt.

Hát így állunk most, május elején........ :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése