2013. jún. 27.

Rózsák hava....

Nos itt vagyok, itt vagyok, de ebben a hónapban olyan sok dolgom volt, estére már nem volt kedvem nekiülni a blogírásnak. De sok minden történt, amit megörökítettem persze, és most, hogy kicsit van időm, mindjárt meg is mutatom mi minden volt ebben a hónapban.  Természetesen a hónap még mindig a rózsákról szólt.
A rózsaágyásom maga volt a csoda.

















Ám semmi sem tart örökké sajnos, így a rózsáim szépen elvirágoztak. Csupán egy volt aki kissé megkésett, és ez a Pigella. Ő még most van a csúcson, és a lényeg hogy az áhított narancssárga.




Ha már rózsák, akkor íme, az eddigi legnagyobb tavirózsám. Hatalmas nagy volt ez a virág, talán ekkora nagy fej még nem is volt sosem.



Ha már a tó,  váratlan dolog történt. A tó parton álló barkafűz meghalt.  :( Szinte  egyik napról a másikra. Valami bogár támadta meg, mert fúrásnyomokat, és forgácsot találtunk az oltások helyén.

A látkép a teraszról most a következő. 

És most kérek egy kis segítséget. Kell ide egy kis méretű, de lehetőleg mélyebb árnyékot adó fa. Ami itt gátat szabhat a fantáziának az az, hogy olyan fa kellene, aminek a gyökere nem túl erős, mert itt megy a szennyvíz. Ötletem az van, de ez még nem a végleges! Mégpedig a szivarfára gondoltam. Egy szép kerek koronaformájú kis Catalpa talán jó lenne itt. Az árnyék azért fontos, mert kell valami, ami leárnyékolja a tavat. Szerintem tök jól nézne itt ki, főleg, hogy a volt sziklakert helyére a tó mögé is ültetek majd bokrokat. Oda somot, és rózsaloncot választottam. Szeretnék még idetelepíteni egy kis sásliliomot, és ha még fér, szeretnék egy törpefenyőt. Azonban ezekből csak jövőre lesz valami, -kivéve a fát-, mert a leendő kennel szab majd határt  a virágoknak, bokroknak.

Nagyitól kaptam egy szép majomfát, hatalmas, bár nincs akkora mint a miénk volt. De ő is tőlünk van, illetve a miénk volt az anyatő, róla lett leszedve anno a dugvány. Nagyinál minden évben virágzik, és eszméletlen milyen szép amikor nem is látszanak a levelek a virágoktól.

Aztán minap volt egy nagyon durva vihar. Vagyis annak indult. Mikor ezek a felhők közeledtek, minden virágot bemenekítettünk a házba. A kutyákat a szobámba, macskát a nappaliba, és vártunk. Nagy szerencsénkre épp csak a széle súrolt minket, de az is elég durva volt.

Van akinek jót tett a sok eső.



Van azonban valaki akinek nagyon nem tett jót. A szomszéd néni egész rózsája átborult hozzánk, sőt  még a kerítésüket is tönkretette. Hétfőn átmegyünk a néniék, és az egészet tőből kivágjuk. Erre kért a néni. Hogy ne legyen csupasz a kerítés a lonc fog ebben segíteni.

Idén sokat tápoldatozok, és ezt a növények gyors növekedéssel hálálják meg.   Az asparagust minden ősszel tövig visszavágom, mert a leanderekkel teleltetem, és így a helytakarékosabb.A képen kissé sárgásnak tűnik pedig szép zöld.

A muskátlin rengeteg a bimbó.

Igaz őt át is ültetem, és megmetszettem, és tápozom is, de szépen elkezdett besötétedni minden kis halvány levélke. Minden ágvég tele van virágbimbóval.

A leanderek mind virágba borultak.


Liliomok: fáklya, és sásliliom


Sajnos kipusztult a bougeanvillám.  Eddig mindig télen veszítettem el őket, pedig azt tudom róluk, hogy a leanderekkel együtt kell teleltetni, és akkor minden ok lesz.  Tavaly amikor a meleg szobában teleltettem, kényszerből,  akkor persze csodásan áttelelt.  Hát így  történt, hogy a mocsári hibiszkusz megörökölte az obeliszket. Mivel utólag lettek befűzve a szárak nem annyira mutatós, de jövőre nagyon jól fog kinézni, nem lesz ennyire "mű".

És lám mi van itt. A kert ezen részén volt egy mélyedés, és feltöltöttük ezt a rész azzal a földdel, ami a melléképület előtti ágyásban volt. Mit gondoltok mi kelt itt ki? Koktélparadicsom minden mennyiségben. Először ki akartuk őket húzni, de úgy voltunk vele, hátha lesz idén is  pár kiló termésünk. A kerítésre itt fel is tud majd futni. 

És ha már kerítés. A kezdetekben állt itt egy kiskapu. ez jó volt addig, amíg Zazi rá nem jött, hogy ezt is simán át tudja ugrani.  Akkor  odatettük azt a 3 lécet, ami valljuk be borzasztó ronda volt.  Aztán jöttek a falapok, mert ugye átugrált  a sövény felett is. Ezeket a falapokat váltottuk most fel, szépen lefestett ráccsal. Szinte észrevehetetlen,  kellemesen be lehet látni az előkertbe.. A bal oldali lapot  azért nem vettük még el, mert Zaydka is felugr(ott)ik a sövényre, ha Maci cica fent üldögél a kerítésen, és korábbi képekről látni, hogy elég sok kárt okozott a sövényben. Most a projekt a következő. A sövényt hagyom egy magasságra megnőni. Ha ez megtörtént, akkor a falap lekerül, a rács természetesen arra a részre is felkerül, még ha a sövénytől nem is fog látszani.

Erre a hónapra ennyi, hamarosan folytatás....

4 megjegyzés:

  1. Nekem is a gömbszivarfa jutott eszembe. Nagyon szép fa. Már gondolkodom egy ideje, hogy hova tehetném a kertbe, ha meglesz a hely, már csak Ferit kell rábeszélnem.:)

    Csodásak a rózsáid! Az enyémek idén még nem nagyon sikerültek, de talán mostanra kikupálódnak. Rád gondoltam mikor ezt az oldalt nézegettem. Lehet ismered, de azért megadom a linket:

    http://www.rozsa-szoreg.hu/mrozsak.html

    Remélem találsz kedvedre valót!

    Minden jókat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm a linket! Ismerem az oldalt, ősszel tervezem is hogy rendelek. Szerencsémre nagyi is társul... :)

      Törlés
  2. Szia Tomi, már nagyon hiányoltalak!

    Sajnálom a kis fádat, most aztán törheted a fejedet. A szivarfa tényleg szép, bár elég termetes tud lenni öreg korára, és hajlamos valami gombás betegségre, ami miatt lehet, hogy permetezni kell. Ugye, milyen gonosz vagyok?
    Virágzó nem jó? Esetleg gondolkodhatsz magnóliában is, az alba superba gyönyörűen nevelhető kis fának, és nem gyökerezik mélyen. Levelei is szép nagyok vannak.
    Aztán ott vannak a csüngő díszcseresznyék, esetleg. De én a magnóliára szavaznék.

    A rózsáid egyszerűen gyönyörűek.

    Petra

    ui: Eszméletlen jó lett a kép a viharról!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm, hála az égnek csak a lustaság miatt hagytam ki pár hetet. Köszönöm a tippeket.
      Nekem is eszembe jutott 1-2 termetes szivarfa, mert Debrecenben a Böszörményi úton van belőle egy fasor, azok egész nagyok. De a Tesco körül gömbkoronások vannak ültetve, szintén szép kis fasor, ők már egész régiek, de nem túl nagy a koronájuk. Azt hiszem mellettük fogok dönteni, mert ha esetleg kinőne bennünket, hát a koronáját megmetszem.
      A magnólia jó lenne, de amiket én ismertem azok elég lassan nőttek, és azt szeretném, ha rövid idő alatt kész fát kapnék. Majd egyszer akarok ültetni magnóliákat, de már nem ebbe a kertbe. Még ezt a szivarfát is meg kell gondolnom, mert ha én egyszer elköltözök innen a tó megszűnik, mert a szüleim nem szeretnének a tóval is bajlódni. Még átbeszéljük, hogy ki mit szeretne, az is lehet, hogy az utcáról beköltöztetem az elefántfüvet, mert a kert végében már lassan 3 méteres, az utcai meg alig 30 cm, ennyit jelent, hogy melyiket mennyire tudom locsolni. Hamarosan kiderül mire jutottunk.

      Törlés