2014. jan. 6.

Új év, új kezdet, új tervek....

Eljött egy újabb év, és ezzel elindulhat az új kertszezonra való felkészülés. hamarosan érkeznek a tavaszi katalógusok, lehet tervezgetni, válogatni a szebbnél szebb növényekből, és törni a fejünket, hogy mit , és mit ne vegyünk meg...:)
De az az év kicsit másként indult, mint a többi szokott. Hónak, télnek tulajdonképpen nyoma sincs. Mondhatnám szürke napokon őszies, de -mint a mai is- napsütésben már már tavaszias a idő.
Ilyen szép napon, muszáj voltam kicsit kimenni a kertbe, tenni- venni.  Hozzá kell tegyem, egész délelőtt sütött a nap, és most sincs felhő az égen, ám  míg kint voltam végig felhők takarták a napot.-jellemző. :)
  • Megmetszettem az almafát. Tavaly nem volt zöldmetszés, ős ősszel is kimaradt a metszés, és fura de erre egészen a múlt hétig nem is jöttem rá, akkor vettem észre, hogy a fa meg kimaradt az őszi munkák során.  előtte-utána fotó:

  • Körbejártam a kertben, készítettem pár képet is. A tó nagyon gáz. Elég sok víz hiányzik belőle, de feltöltjük, és másnap ismét ez a vízszint fogad. Ő az első számú felújítandó rész a kertben az idén.


Újrafóliázzuk, és a partot is átrendezzük, a kövek átrakásával más lesz a partvonal kialakítása. A fő növények maradnak, és lehetőleg ki is tudom egészíteni a part menti növényeket, mert így olyan üres a part. Nyáron még csak-csak, de ilyenkor nagyon. Nem tudom mikor lesz a tó megszépítése, tavasszal szerettük volna felújítania a házat belül. Mivel rengeteg munka lenne, és sok mester, és munkás jönne majd,  kell 1 hely ahová a kutyusokat bezárjuk, mert ezek lopnak, nem is kicsit, erre lettek anno az őshazában kitenyésztve, ráadásul a munkások járkálnak, véletlen kiszöknek, nem kockáztatunk- ezért a tó mögötti területre terveztem egy  fedett kennelt, aminek az oldalfalai levehetőek, így tulajdonképpen egy fedett lekövezett részt alakítanánk ki, ahová asztal és székek kerülhetnének később-  tehát többfunkciós. amíg nem épül meg a kennel rész viszont nem tudok növényeket ültetni, mert nem tudom mekkora területem marad. Ja és az átalakítást áttettük őszre. Hogy ebből mi lesz...:) Magát a fóliázást megtudnám csinálni tavasszal, csak nem szeretnék kétszer foglalkozni ugyanazzal. Féltem az új fóliát attól, hogy pont a tó mellett épül majd a kennel, betonoznak, az ácsok pedig tetőt készítenek majd. Hull a forgács, száll a por... Most kb 30 halam van, tavasszal újabb redukálást tervezek, mindössze 3 maradhat. A tavalyi lehalászáskor is csak 10-t akartam meghagyni, de 30 lett belőle, idén nem lehetek ilyen jó szívű, csak a 3 kedvencem marad, a többieket elajándékozom. Új lakókként 3 koi fog majd érkezni.

  • Másik tervem az előkertben található kis szegélyágyások megnagyobbítása. Két kép az elkészülés évéből.



 A régi kis szegélyt felszedem, itt-ott már úgyis elrothadt. az ágyásokat 30-40 cm-rel megnagyobbítom, és új szegéllyel védem majd a fűnyírótól.  A virágok már rég átbújtak a szegély alatt, és szabadon terjeszkednek. Tulajdonképpen így nekem is lenne helyem új növényeket beszerezni, de erről még itthon nem szóltam, csak a nagyobbításról. :)
Van még egy hely, amit szépen be lehetne ültetni még, de sajnálom felszedni a gyepet, mert rengeteg ott az ibolya. Ez a terület a a banán mögötti terület, jobban mondva a két smaragdtuja, és a banán közötti terület, az is hatalmas, és szerintem nagyon jól nézne ki, nagyobb virágfoltokkal, de többszöri ön-rábeszélés sem győzött meg, így erről a tervről lemondtam, kisebb átalakítást viszont ide is tervezek.


  • Az időjárásnak köszönhetően máris előbújtak a hagymások, és sajnos a többiek is startra készek.







  • 2014 első virága:

4 megjegyzés:

  1. Nálam vásárlás elég probléma, mert nem igazán van önkontrollom. Ha szép színes akkor megveszem. Nagyon kel türtőztetnem magam, hogy ne kezdjek neki esztelen vásárlásnak minden egyes alakommal. Miért nem tartasz ehető halakat a tóban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden évben írok egy listát, amit aztán többször meghúzok. van hogy végül nem is rendelek, de van hogy több növényt is. A falu körös körül van halastavakkal, akármikor tudunk halat venni. nem vagyunk nagy halevők egyébként, 1 évben 1-2 alkalom pont elég, azt meg kibírjuk, ha a boltból kell megvenni. ja és ilyen pici tóban úgysem nő meg a hal akkorára, hogy abból 4 felnőtt ember egyszer megebédeljen.

      Törlés
  2. Hú, tényleg startra kész minden. Nálunk szerencsére még nem igyekeznek ennyire, csak a krókuszok levelei integetnek. Jó sok, és jó nagy munka vár rátok. Majd várom a beszámolókat és a szivarfás képeket.:)

    VálaszTörlés
  3. Látom, te is tűkön ülsz már:) Tervezgetés....bele vagyok szerelmesedve a történelmi rózsákba.
    Úgyhogy tuinlottum, petrovic és schultheis oldalakat böngészek, és persze rendeltem is egy csomót.

    VálaszTörlés