2014. máj. 4.

Kerti tó újratöltve- szó szerint

Eljött a nap, a várva várt nagy nap. Pár nappal ezelőtt sikerült megoldani a tó problémát.
Egész napos feladat volt! Először jöjjön egy kiinduló fotó, ilyen volt a lyukas fóliával pár nappal ezelőtt:

A fólia nagyon kilógott, nem volt szép látvány, igaz ha teli volt vízzel, akkor nem volt ennyire vészes, de nem volt látványos, és  a víz is  csúnyácska volt.
Első lépésként le kellett pakolni az összes követ, és persze kiszivattyúzni a vizet, és persze kifogni a halakat.



Egy ilyen kis munka mekkora kupival jár?!

Miután a víz is kikerült a mederből, a fólia felső szélét levágtam, mert egy darabban nem tudtuk volna kiemelni a mederből a fóliát, ráadásul több helyen is ránőttek már a növények, pl. a díszfüvek. Ez után lenyestük a tó szélén az építéskor felhalmozott kis peremet. Egész más lett így a tó széle. Kicsit mehettünk volna lejjebb is, de nem tudtuk hova tenni még azt a földkupacot sem amit  leszedtünk, így sajnos most is kilátszik a fólia, igaz már nem annyira mint korábban.



A fólia bazi nehéz volt, és borzasztó nagy! Nem kellett volna a netes súgóra hallgatnom, mert  kb. 1,5-2!! méterrel kevesebb is elég lett volna! Rengeteget le kellet vágni belőle.

Ja és a vastagsága is ok volt, 1,5 mm, de elég lett volna az 1 mm is. Alig tudtuk beilleszteni a tóba, mert mire eljutottunk odáig jöttek a felhők, és szépen  visszakeményedett. :(

A lényeg hogy bemenet a víz, visszakerültek a tavirózsák, és a vízitökök.  Új koncepcióként, nem több csoportba osztottam őket, hanem mindenkit szépen betettem középre. Majd onnan lehet  a tó széle felé terjeszkedni.


10 hal került vissza a tóba, a legpirosabbak, a többieket elajándékoztam, több mint 20-t.


Hát íme! szinte teljesen olyan, mint volt. Most nem fog elfolyni a víz az már biztos. a fólia sem látszik annyira. Most újra be kell állnia a parti résznek, mert látszik, hogy friss. A tó mögötti terület bal oldali részére mennek még növények. szeretné ideköltöztetni az utcáról az elefántfüvet, és az előkertből, és a másik kertből íriszeket, talán némi sásliliomot is. Ezek csak a kennel megépítése után jöhetnek, mert nem tudom hol lesz a kennel széle, meg azt sem hogy letapossák őket az építésnél.



Még 1-2 apróság:
A sövényt is megnyírtam, kicsit erősebbe nyírtam vissza, de nem is lett olyan vészes, mint gondoltam. Lassan sikerül szintbe hozni a tetejét, és az lesz a végleges magassága.

előtte

utána
Nyílik a zsálya! Imádom!!


Gólya a szomszéd kertben!

 És végül a tulipánokból szedtem egy nagy csokorral, mert nem is látszottak ki a rózsák közül. Olyan szépen kiegészítik egymást, jól sikerült eltalálni ezt a színösszeállítást.


Sajnos a tegnapi nappal egész rosszra fordult az időjárás. hatalmas a szél. a banánt teljesen tönkretette. Már olyan szép volt, ép, egész levelei voltak, nagyok. Erre ezek  ma mind vagy letörtek, vagy apró kis cafatokra szakadtak. Az Eden majd kidől , teljesen megborult az obeliszkje. Holnapra remélem már alább hagy, romeltakarítás következhet....

11 megjegyzés:

  1. Nagy munkán vagytok túl, de innen messziről örülök a döntésednek, nagyon szép az a tavacska! A kerted egyik csúcspontja. :) Feri is mindig vágyik rá, de még most biztos nem lesz, hagyunk álmokat későbbre is.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A várakozás/vágyakozás jó. Én is évekig vágyta rá, aztán meglett,és sok örömöt okoz, amellett hogy mint mindennel ezzel is kell foglalkozni, és olykor gondok is előfordulnak, mint ezt az én példám is bizonyítja.

      Törlés
  2. Szép meló! És kiderült, hogy hol szivárgott a régi tómeder?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem derült ki. Nem találtuk meg a lyukat a fólián.

      Törlés
  3. Lenne pár kérdésem
    1. Milyen mély a tó?
    2. télen befagy tejesen?
    3. Ha igen, milyen hidegben?
    4. Mennyi víz kell bele?
    5. Mivel eteted a halakat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tó kb 90 cm mély. Télen nem fagy be teljesen, mert a csobogó télen is üzemel, s mozgatja a víz felszínét, ezáltal az nem képes befagyni teljesen. Volt pár téli bejegyzésem már, keress vissza rájuk, ott lesznek képek a téli tóról is. Nem tudom mennyi víz megy bele, fúrott kút vizével van feltöltve, 3 méter átmérőjű maga a tó, kb 10 m3 lehet, de szerintem nincs annyi. Sera koi royal minit esznek a halak.

      Törlés
    2. Még nem volt időm vissza nézni a dolgokat de fogom. A víz mozgatását talán megtudom majd oldani.

      Törlés
  4. Nagyon szép lett, és olyan ügyesen megoldottátok.

    Az a gólyás kép valami fantasztikus.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! 3 napig mindenem fájt utána, de megérte, igaz most vissza kell vadulni a tó környékének, de ahogy a vad növényeket ismerem, ez pár héten belül meg is lesz. :)

      Törlés
  5. Hát Tomi, ez nagyon fain lett! Én is szeretnék egy tavat egyszer, de a párom ellenzi, legalább addig, míg a, még meg sem született, trónörökösök fel nem nőnek jobban. Nagyon hangulatos! Tényleg, hangulatvilágítás, például vmi led, nincs a tó mellett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs világítás a tó mellet, Az igazság az, hogy nem nagyon szoktunk a tó mellet éjszakába nyúlóan üldögélni, 1-1 szalonnasütés vagy grillezés persze benne van a nyárban, de megvagyunk nélküle, igaz biztos hangulatos lenne.

      Törlés