2019. máj. 17.

Üdvözlet Angliából!

Akár ezt is írhatnám, hisz ez a május olyan akár egy átlag hónap az angoloknál. A nagy kora tavaszi aszály után, most itt ez a rengeteg eső. Nem mondom, hogy kertészként nem élvezem. A kert üde, harsogó zöld. A fű nő, mint a gomba, és gomba is nő dögivel a fűben. :D 
Előző bejegyzésem komor szürke fotói után igazi felüdülés a szemnek eme mai képáradat, -bár hozzá kell tennem, hogy nem minden fotó készült napsütésben.
Nézzünk be az utcáról:

A Kínai kenderpálma /Trachycarpus fortunei/ - második éve hozza virágait. Idén csak 4 száron, de most sokkal több, és nagyobb fürtöt kaptunk, a tavalyi 5-6 ? -már nem is emlékszem- fürthöz képest. Ez a példány hím ivarú, tehát magot érlelni nem fog.





A teraszon már kint nyaralnak a szobanövények, látszólag nem viselte meg őket a hűvös, és így volt idejük hozzászokni a fényviszonyokhoz, a leveleik sem égtek meg. A két Fucus benjamina, -mint minden évben- tavaszra eléggé szellőssé válik. Ilyenkor átültetem őket friss földbe, az összes száraz ágrészt kivágom. Ettől (és ha jönne végre egy kis meleg) hamar beindulnak, és kb 1-1,5 hónap múlva már nem is lehet majd átlátni rajtuk, szépen besűrűsödnek.



Snidling /Allium schoenoprasum/  kevéske fűszernövényeim egyike.

Van két csodás összeültetés, amit nevelgetünk. Ezt már így készen lehetett kapni, De nem lehetetlen elérni ezt a hatást, tavaly előtt sikerült hasonlóan szépet kialakítani, ha emlékeztek, amit aztán  augusztusban egy jégeső totál megsemmisített. Ezek ezért a teraszon az asztalon díszítenek, védve a természeti csapásoktól.



6 dugványt vágtam a tavaly először virágzó bordó leanderről. 4 eresztett gyökeret, 3 maradt itthon, 1 ment a nagymamámnak. Az anyatő bokrosítás céljából lett visszavágva még ősszel. Ő is látható a képen amin a Ficusok vannak, a bal sarokban. Ugyanazon képen jobbra lent babér.


A  fűszerbabérnak /Laurus nobilis/ mióta kitettem, kb duplája a magassága, és szépen elkezdett új hajtásokat hozni alulról is, tehát ő is szépen bokrosodik. 300 ft -ért nagyon megért megvenni anno a Lidl -be.

                                                     

A ház és a melléképület között idén is a szokásos banda kapott helyet.Próbálva kissé rejteni a fűtés csöveket, ami valljuk be nem a legszebb, de majd egyszer az is eltűnik. A levélkaktusz, tavaly kevésbé volt virág gazdag, ezt idén pótolja. Megszámlálhatatlan bimbó van most rajta. 





 Az izraeli muskátlin  rengeteg bimbó van, ha csak néhány napra jó idő lenne, máris virágba borulna, de még várat magára kicsit.

Hovartiák. Egyik másik igen sárgás. Azok a régi levelek, kicsit talán meg is égette őket a nap, de már alakulnak az új levelek amik szép zöldek. Ja és persze folyamatosan virágoznak. Itt már átültetés után vannak, rengeteg virágot törtem le róluk, mert az átültetéskor a hosszú öreg szárakat eltávolítottam, és közel a levéltányérhoz hagytam csak szárat, ahonnan új gyökeret ereszthetnek. Jobbra mellettük egy új agávé  bébi, aminek a levele nem egyszínű zöld, hanem sárga szegélye van.

Viccesen magunk között eveztük el,  ez itt a Mojito cserép. Citromfű és menta nő a cserépben, nagyon jól kiteleltek, ilyen dús még sose volt. Ha beindul az igazi nyári forróság, - jól fog jönni akár egy jó hideg bodza szörpben, akár egy pohárka mojitoban. :D

A Klívia új lakó, nagymamám adta nekem.

A tó partján már messziről világít az Írisz. Nagyon szeretem, viszont a szépsége mellett van egy negatív oldala is. Nagyon rövid ideig virágzik. :(





Már 4-5 bimbó is elérte a tó felszínét a tavirózsákon. Várom, hogy melegedjen az idő, és biztos azonnal meg is pattannak majd a bimbók.

Rengeteg az aranyhal a tóban, egyik barátunk épp tó építésben van, neki ígértem  a lakók egy részét. 

A banánok /Musa Basjoo/ nagyon nehezen indulnak be. Ők a forróságot imádják. A vizet is, -szó se róla, azt meg is kapják most, de egyenlőre még nem adnak hozzá semmi pluszt a kerthez. Sőt kissé illúzió rombolók is ilyenkor. Nem beszélve arról, megint mekkora szélviharok voltak, tehát azt az 1-2 friss, már ép levelet, amit hoztak, azt is megtépázta, illetve volt hogy le is törte a szél.


Itt a banán mellett 1-1 tő Alocasia is van kiültetve, -próba képen, lehet, hogy ő nem annyira bírja  a napot, de talán a banán majd takar annyit, hogy ne égjen meg. Meglátjuk mit mutat idén.


A rózsakert már túl van a tavaszi hagymásokon. Róluk is vannak fotói, ezt egy külön posztban fogom majd bemutatni. Egyenlőre még csak a klemátiszok kezdtek neki a virágzásnak. Mindenki más még várat magára. 


A gyűszűvirágok hatalmas , vastag új leveleket hoztak, és hasonlóan vastag virágszárakat, remélem, jó magasak lesznek, mindenesetre hamarosan ki fogom őket karózni, hogy le ne törje őket egy esetlges szélvihar.

Eden rose startra kész

Clamatis H.F Young


Clematis Solidarnosc


A kis  rózsadugványaim  /Rosa 'Perennial Blue'/  nagyon szépen serdülnek.


Az olasz nád /Arundo donax/ ezt a sok esőt imádja, a kora tavaszi lemaradást most behozta, bőven.

Már csak a díszhagymák mutatják magukat hagymások közül.

Zöldellő kertecském, némi színt csempésznek a szomszédos kertekben  (is) álló vérszilvák.

A kis magnólia szépen hajt, körülötte tűzeső /Heuchera/ és néhány izraeli muskátli dugvány, akiknek hirtelen nem találtam jobb helyet, és szegfű.





Sokszor írtam már mennyire nem szeretem látni a hátsó pala kerítést. Erre most úgy néz ki sikerült találni egy jó kis megoldást. Írtam korábban, hogy vissza lett vágva az aranyfa a kert elején, ami alatt találtam egy letört ágat, ami szépen kihajtott, erős gyökeret eresztve. Nagyon szépen hajt! Kapott a szomszéd kertből még testvéreket. Így hátul egész kis cserjesorom lesz idővel, ami takarja a palát. 



A megfiatalított aranyfa /Forsythia/. Nagyon szépen hajt, hagytam meg pár hosszabb ágat, de most hogy látom, milyen szépen egységesen hajt,  azokat le fogom vágni róla.



A sok eső miatt  a gazolás az egyik legfőbb munka, és a fűnyírás.  Sajnos a permetezések elmaradtak a sok eső miatt.

Kellemes kertészkedést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése