2011. febr. 20.

Nálam már tavasz van!!

Igen!! Annak ellenére, hogy tegnap este akkora pelyhekben esett a hó, mint  egész  télen sem,  (szerencsére  reggelre el is olvadt) mégis nálam már tavasz van. Én onnantól kezdve tartom a tavaszt, amint meghallom az első  visszatérő költözőmadarakat. Szinte menetrendszerint ilyentájt szokott  megérkezni az első BARÁZDABILLEGETŐ!!!!! Ma nemcsak halottam, de láttam is a szomszéd ház tetején. VÉGRE!!!!
Nem is bírtam magammal, a borús, de nem hideg időben kimentem, és ismét szöszöltem kicsit odakint. Ma az egyik loncon volt  a sor. Mint mindíg most is radikálisan visszavágtam. Nem lesz baja, sőt...

Tavaly ilyenből......

.....ilyen lett

Nagyon szeretem a loncot, több okból is!
  •  Hihetetlen gyorsan nő!
  •  Szinte egész évben hozza finom, édes illatú virágait -tömegesen.
 
  • Nagyon jól takar, és teljesen igénytelen.

Most, hogy a nagy, hosszú ágakat lemetszettem, sok kis hajtás került elő. Már szép zöldek, és elég nagyok.

Előző bejegyzésemben emítettem, hogy a kínai kenderpálma magoncaim milyen szépen átvészelték a telet. Le is fotóztam ma őket! Azt hiszem sikerült jól eltalálnom a helyüket. Északi oldalról fal védi őket, és a tető megakadályozza, hogy víz érje a szívleveleket. Nem kiabálom el, de ha mind a 3  ilyen szép marad, akkor 5-6 év múlva a melléképületünk előtt egy szép kis pálmacsoport fog díszelegni az évelők között. Szép hátteret nyújtva a kerti tónak. Itt az egyik kicsike,  na jó, talán  kicsit túloztam multkor, -nem teljesen  sértetlen, de ez semmi a tél nagyságához képest!



Ma egy újabb meglepetés fogadott. Az előkertbe, -amit nemrég rendberaktam- egy kismadarat pillantottam meg az ablakon keresztül. Elsőre azt hittem falevél, el is jöttem az ablaktól, de aztán mégis visszanéztem. Alíg hittem a szemenek. Egy picurka kis ÖKÖRSZEM ugrált vidáman, és keresgélt az árnyékos, mohás területen. Gyorsan felkaptam a gépemet, és próbáltam fotózni. Hát.... a képek minősége szinte nulla, -ablakon és szúnyoghálón keresztül kellett ellőnöm gyorsan pár fotót. Azért nem kivehetetlen a kismadár. :) 6-8 képet készítettem, majd eljöttem az  ablakból hadd falatozzon tovább nyugodtan!

3 megjegyzés:

  1. Tényleg gyönyörű lett a lonc. Mennyire vágtad vissza?
    Nekem a közepe valami betegség miatt elhalt, csak a teteje bokrosodott, de én is olyasmit szeretnék, mint ami a képen van. Üdvözlettel Bea

    VálaszTörlés
  2. Szia Bea!

    Drasztikus vágást szoktam alkalmazni. Az ágakat 10-15 cm-re vágom vissza. Nem csinálok belőle nagy ügyet, egyszerűen sövényvágó ollóval nekiesek. A végén kicsit igazítok rajta metszőollóval. Nem lehet, hogy nálad a középrész nem kap fényt? Most 3 napig dolgozom, de fogok mutatni a hétvégén képeket egy másik loncomról, az nekem is olyan. Ő a kerítésre fut, de egy vadrózsa eléggé leárnyékolja, illetve saját magát is árnyékolja.

    VálaszTörlés
  3. Igazából egy északi fekvésű falra van futtatva, lehet, hogy ez az oka. Csak a szomszédé (persze) ugyanígy áll, az meg virít. Akkor ha itt végre eláll a hóesés, és nem minusz 10-ek lesznek éjszaka, én is megkurtítom. Köszi a tanácsokat.

    VálaszTörlés