2011. júl. 24.

Július

Rohamosan telnek a napok, munka és magánélet mellett nem könnyű még a blogolással is foglalkozni. Megint 1 hónap telt el az utolsó bejegyzésem óta, pedig olyan mintha most írtam volna nemrég. Vége a diákéletnek, és úgy érzem szeretnék még egy kis nyári szünetet magamnak, mert ez így túl fárasztó. ;-)
Azért a kertet nem hanyagolom. Az elmúlt 1 hónapban többször volt eső, inkább vihar, így a locsolással nem kell annyit bajlódnom. Kétségtelen, hogy a nagy meleg 1-1 növényt megviselt, de vannak akik kifejezetten élvezték a meleget! Így érezte magát a fügekaktuszom is. Épp neki akartam ajándékozni unokatestvéremnek mikor arra lettem figyelmes, hogy az ágak végét elborítják a bimbók. A virágzása meseszép volt ( nagy citromsárga virágok), és szép nagy kaktuszgyümölcsöket hozott, amit már alig várunk, hogy beérjen mert nagyon finom gyümölcs. Nagy ritkán lehet kapni a komolyabb zöldségeseknél.... Ám a mese nem ér itt véget, mert a múltkor nagy vihar felborította és 2 ágat tört le róla, sajnos csak pár db termés maradt. A legrosszabb, hogy mindig csak csodáltam, de lusta voltam lefotózni, mondván itt lesz ez holnap is.... :(
Szerencsére a többi kaktuszom remekül van, élvezik a kerti kúton a nyarat. Szinte napról napra látni rajtuk, hogy erősödnek, nőnek.

Az esőnek hála a növényeim szépek, életerősek, és mindegyik úgy nő, mintha húznák. A magról kelt koktélparadicsom már rengeteg kis gyümölcsöt hozott, és az első termést már le is arattuk róla. Talán idén is eléri az oszlop tetejét, mint tavaly. Idén azonban  jobban ügyelek arra, hogy be tudjanak érni a termések, ezért a leveket vissza szoktam vágni, így nem árnyékolják le a termést.

Valóságos dömping van a hibiszkuszoknál. Vannak a hagyományos szobai hibiszkuszaim, a mocsári hibiszkuszok, és a kerti hibiszkuszok. Mindannyian virágoznak, vagy telis-tele vannak bimbókkal.


 A rózsaszín mocsári hibiszkuszom minden évben szétborul, ezért idén tavasszal odaszúrtam egy feleslegesség vált obeliszket. Nem hiába, ilyen szép formás még sosem volt, mint idén, az obeliszket alig látni. Alig várom hogy virágozzon, bár ő mindíg augusztus 20 körül nyílik...

A meleg nyár kifejezetten jót tesz a pálmáknak, akik sok friss levéllel hálálják ezt meg.
A cikász is végre elkezdte hozni az idei leveleit. Ő nem folyamatosan hozz azokat, mint társai, hanem minden évben egyszerre, és  mindig egyre többet.


Utolsó képen látni, hogy a bougeanvillea is megtáltosodott.
Sajnos van aki pórul járt! Az eddig csodásan növekedő aszparáguszom felborult a viharban, széttört a cserepe, és hiába ültettem át rögtön a vihar után, most így néz ki. Mindenhol sárgul. Remélem jövőre teljesen helyrejön, mert az idei szezonra már nem jósolok neki nagy jövőt! :(

Nemrég megérkezett a téli tüzelőnk, és volt közte egy nagyon fura, ágas-bogas ág, szépen benőtte a moha. Mikor megláttam, tudtam, hogy a tó mellett lesz a helye...Meg fogom szüntetni az árnyéki ágyásomat. Vagyis átalakítom! Korábban szerettem volna megnagyobbítani, de most, hogy a kutya sokszor bóklászik ott, nem tudom megtenni, így át kell költöztetnem a növényeim nagy részét a zárt előkertbe.  Itt egy új ágyást fogok  készíteni nekik.


Mint látszik  maga az ágyás sincs a toppon. Sajnos a kutya sokszor szalad el itt, és a hortenzia ágak vészesen törnek! Ma is muszáj voltam dugványokat készíteni, mert nem volt szívem kidobni az ágakat.  A kikerülő növények helyére valószínűleg  a hagyományos, igénytelen árnyékliliom kerül majd.

A szobanövényeim élvezik, hogy a szabadban lehetnek, sok fényt kapnak, és tápoldatot hetente.  Van egy dracena, amit már ki akartam dobni, mert lehullott az összes levele, de szépen kihajtott.

Az előkertben szépen virágoznak az évelők:Az Izraeli muskátlim egyike:

A rózsáimat tegnap újra megtrágyáztam. Idén ez volt az utolsó adag!


A tavalyi telepítésűek tányérját megnagyobbítottam. Így nem annyira látszik, de elég sokat nőttek a tavaszi állapotukhoz képest. Mint utóbb kiderült a díszfűnek kapott növény, a már nálam is szépen hódító olasz nád (Arundo donax). Hatalmasra fog nőni, valószínűleg át kell majd telepítenem a rózsákat, ha igazán belelendül a növekedésbe. Egyébként nagyon hasznos növény, a tavasszal levágott szárakat le lehet levelezni, és bambuszpálca helyett lehet használni, illetve szépen összevágva nagyon jó kis gyújtós!!


Végül teljesen eltűnt az oszlop. A lonc mindent beborított, és folyamatosan virágzik... 
A banán is növekedik, és 3 új növényke is megjelent már! :)
 

4 megjegyzés:

 1. gyönyörű a hibiszkuszod és a tavacska :)

  VálaszTörlés
 2. Szia Tomi! Segítséget kérnék tőled. Mint már írtam én is vetettem csillagfürt magot, ki is kelt három kis növényke. az erkélyen vannak még, cserépben. A gondom az velük, hogy bár középen mindig hoznak új zöld leveleket, a szélsők folyamatosan száradnak el, pedig minden nap locsolom ( alulról)őket. Mi lehet a gond, és mit tehetnék ellene? Sima baumaxszos virágföldben van.

  VálaszTörlés
 3. Szia!

  Milyen helyen vannak a kis növénykék, illetve milyen nagyok már? Esetleg ha tudnál képet küldeni az e-mail címemre, akkor jobban látnám mi lehet az ok, mert így több dolog is eszembe jutott.
  1, Talán az egyik a tápanyaghiány. Ha eddig nem tetted meg, akkor nyugodtan lehet már tápozni őket, mert emlékszem, hogy már akkor is megvoltak mikor én mutattam az egykoriakat nálam. Merthogy kiültetés után mindegyik elpusztult... :(
  2, A másik, hogy lehet a mindennapos locsolás a ludas.... Talán elég ha 2 naponta locsolod.
  3, Egyszerűen lehet, hogy túl melege van, mert száraz a levegő, párásíts, ha tudsz..
  4, Talán a legkézenfekvőbb dolog, hogy természetes, hogy az idősebb levelek elpusztulnak, a fiatalok meg átveszik a helyüket.
  Talán az egyik ok lehet a felsoroltak közül...
  tartomo@freemail.hu ide tudsz e-mailt küldeni...

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm, majd próbálok képet készíteni. Az erkélyen vannak, kis műanyag cserépben /ez milyen hülye kifejezés, mint a fából vaskarika :) /,abban, amiben kikeltek. Ugyanakkorák, mint a tieid, amikor kiültetted, ha jól emlékszem a képekre. Azaz nagyon kicsik, két- három - idősebb levelük van, és középen jön az új, de az idősebbek már mind nagyon szárazok és úgy nézem, egyre gyorsabban száradnak. Nem hiszem, hogy ez természetes dolog lenne, ahhoz túl kicsik. Azért locsolom minden nap, mert nagyon odatűz a nap, igaz, igyekszem árnyékba húzni, de mégis nagyon hamar kiszáradnak. Hogyan lehet az erkélyen párásítani? Tápoldatot végül nem vettem, hanem ilyen rudakat, amit a földbe kell szúrni, az is jó lesz szerinted? Bár zöld növénynek valót vettem, a bukszusoknak.

  VálaszTörlés