2012. jan. 12.

Szép januári nap, egy kis tervezgetéssel!

Ma szabadnapos voltam, és  a reggeli ködös idő után hirtelen szépen kisütött a nap.

Nagyon hamar felmelegedett a levegő, és egy lelkes kertbarát mi mást tudna csinálni, mint a kertben barangolni, tenni-venni. Jól megszemléltem minden növénykémet. A hóvirágok lassan -lassan ki is nyílnak.

A legtöbb növény már elkezdett hajtani. 

Sásliliomok
Varjúháj   



 A gömbhortenzián csak 3 rügyet találtam. A tányéron pedig sajnos egyet sem. Bízom benne, hogy mindketten szépen fognak hajtani, és őrült növekedéssel, és virágzással hálálják meg a sok új teret, és a finom marhatrágyát!

A tavaszi hagymások már szintén kidugták a leveleiket a földből.

 A snidling is hajt, a tavalyi levelet direkt nem szedtem le, a kép kedvéért is csak széthúztam, de önmagát védi az egykori levelekkel.

A kínai kenderpálma magoncom egész jól néz ki, 1 levele ugyan elszáradt, de ennyi belefér.

Az egynyárinak vetett Alcea pont olyan szép, mint ősszel, mivel kései vetés volt, nem virágzott ki, de szinte mindegyik tő közepén ott vannak a bimbókezdemények.

Ezt a loncot még sosem nyírtam meg, tavasszal, átmegyek rajta a sövényvágóval. Nem baj, ha kicsit frissül.

A barkafűz, amit előző évben nem metszettem meg tavaly, -mert 2010 őszén lett a tó mellől áttelepítve ide, - a barkahullás után tavasszal egy erős visszavágást fog kapni.

A kerti tó. A két magas japánfű közzé ma be kellet szórnom 2 lécet, egyfajta sorompót létrehozva, mert a kutyák előszeretettem isznak újabban a tóból, és ott is közlekedtek, csakhogy oda jácintok vannak ültetve, ezzel most megszűnt az átjárás, és a virágokat sem tudják letaposni. Egyébként a jácintok elköltöznek levirágzás után, mert korábbi terveimhez hűen, a sziklakert megszűnik, helyére évelők kerülnek, talán 1-2 kis növésű bokor. A tószűrő pedig a két díszfű között lesz, igaz télen látszani fog, de nem számít, mert a téli kertet egyébként sem nézzük olyan sokat. :)

Nos igen, ez a legrondább része a kertnek. A két majom rombolása talán itt a legszembetűnőbb. Na nem olyan rombolásra gondolok, hogy dűtenek borítanak. De jól látni a füvön,- már ahol van- hogy eléggé megviselték a nagy kergetőzések. A döntés: a mocsári hibiszkuszon túl, a kapu irányába egészen a bejáró széléig lekerítjük ezt a területet. Az ágyásszegélyt kidobom, az aranyág alól az ideiglenes kerítést felszámolom. Az üresen maradó részeket árnyékliliommal fogom feltölteni, amit nagyitól hozok, mert neki rengeteg van, és természetesen újravetem a füvet! Most, hogy ősszel levágtuk a vadrózsát elég sok a fény itt, és ha locsolom rendszeresen, márpedig fogom, akkor visszanyerheti eredeti formáját.

Az egyik bűnös a következő képen! :) Amint látszik a két díszfű vissza lett vágva. Az első még ősszel, a második pedig ma. Muszáj volt, mert a két őrült szétugrálta. A teraszon, a járdán, a bejárón mindenütt sárga hosszú fűszálak voltak, amik folyton beragadtak a kutyák szőrébe. Megszületett a döntés! Mivel az első díszfű egy lámpatisztítófű, neki mindenképp költöznie kell ki az utcára, az előkertbe, mert a toklászát nem győztem szedni a kutyákból, és annyira be tud fúródni, hogy sokszor nem is a szőrükbe ragadva találtam meg, hanem befúródva a bőrükbe! A második díszfűnek majd keresek helyet hátul valahol. Helyükre érkezik majd egy nagy, kb 50 cm magas  oldalról fordított trapéz alakú, kb 1-1,5 méter átmérőjű kútgyűrű, amire most a kerti tó sziklakertje van tulajdonképpen ráépítve. Ezzel nyerek egy emelt virágágyást, amit még nem tudom mi mindennel fogok beültetni, de inkább évelőkre gondoltam, valami szép színesekre, 1-2 mini örökzölddel, vagy örökzöld lomblevelűvel, még kitalálom tavaszig.

Jól látni alább, hogy milyen magas lett idén is az olasz nád. Kb 5-6 méter. Ősszel még úgy terveztem, hogy visszametszem az Eden rose-t, de ma azt találtam ki, hogy 3-4 szál nádból obeliszket készítek,  és arra még futhat a rózsa, ha van kedve.
 És a legsürgetőbb dolog, ezzel kezdeni valamit.  Mint látszik, a majmocskák teljesen leamortizálták az ágyásszegélyt. Ez az ágyás tavaly meseszép volt, a rengeteg lila zsályával. Most gondolkodom mi lenne a legjobb. Úgy néz ki, mégsem lesz idén betonozás, így egy keret kiöntése most kizárva. Arra gondoltam, hogy készen kaphat leszúrós ágyásszegély elemeket tennék a mostani elé! Mivel azok több darabból állnak, arra gondoltam, -hogy mivel az ágyás háttere ki van rakva terméskővel, és az oszlopok, melyek közvetlen az ágyás mellett vannak, idén szintén ki lesznek rakva terméskővel,- hogyminden egyes illesztés elé tennék egy nagyobb darab követ. Még hasznos is lenne, mert a szétszedett sziklakertből rengeteg kő kimarad, még akkor is, ha a tó partján a sziklák elrendezését teljesen megvariálom/ részletek tavasszal, a tó átalakításakor/.

Valami ilymesmire gondoltam....

Nem mehetek el szó nélkül azok mellett, akik feladták a harcot, így "télen". 
Sajnos a citrom, és egy orchidea teljesen kiszáradtak, az öntözésem ellenére is. Több dugvány hortenzia, és izraeli muskátli sem maradt meg. A kiskutya teljesen szétszedte a csodálatos kövirózsáimat, a tó partján. Egyetlen egyet sikerült megmenekítenem, ő most idebent cserépben várja a tavaszt, és hogy sorsa eldőljön.

2 megjegyzés:

  1. Látom nálatok is tavaszodik a kertben és a szívben egyaránt. Jó sok terv, nem fogsz unatkozni. Kutyuska jól megnőtt, a régi képet mindig előkeresem, ha mosolyogni támad kedvem. Remélem nem veszed rossz néven:)
    Jó időt és idén több időt kívánok a kertészkedéshez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tavaszodik bizony, bár most kissé aggódom, hisz jövőhétre elég rossz időt jósolnak, visszatér a tél, akár -15 fokkal!
      Több lesz időm a kertre ez már biztos! Talán észrevettétek, de a Másik kert blogját töröltem. Befejeztem, többet már nem fogok abban a kertben tevékenykedni, mert a munkám mellett nem tudok két kertet is fenntartani, vagy csak alacsony színvonalon, égetni meg nem szeretném magam azzal, így a saját kertem újbóli felvirágoztatása lesz a cél! :)

      Törlés