2012. jún. 4.

Eden rose vagy más néven Pierre de Ronsard

Fantasztikus rózsavirágzásnak vagyunk szemtanúi itthon minden nap. Az Eden mintha tudná, hogy ő a kedvencem, -tesz is érte, az biztos! Lenyűgöző, ezért szóljon ez a post csak róla, és beszéljenek a képek.....
( a kert többi növényéről hamarosan külön beszámolót tartok)

13 megjegyzés:

  1. Gyönyörű!!!
    Azok a hosszú karók mik?
    Én is szeretnék majd ilyen rózsa futtatót készíteni, vagy esetleg lugast csinálni valahogy.
    A rózsákat szoktad permetezni? Mert nekünk kellett most, láttam a bogarakat rajta. ( CSak így nem tudom a szirmokat felhasználni másra, mert annyi mindenre fel lehet, itt a neten akadtam rá....)
    Én kicsit bajban vagyok még a rózsákkal, a kertészkedésnek igazán most álltam neki, van egy pár rózsabokor a kertünkben anyunál, de egyik hétvégén mikorra lementem jó pár hete, úgy visszanyírták, hogy megijedtem, hogy fog-e még hajtani. De kihajtott. Bár jöbőre én szeretném visszametszeni. Bár sokmindent nem tudok róla, hogy kell, és itt a neten meg annyi de annyi infó van, belezavarodok. :)
    Ha szeretnék ilyen futó rózsát venni, elég, ha csak annyit mondok egy kertészetben, hogy futtatni szeretném lugasra?
    Tényleg nagyon szép a kertetek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A hosszú karók azért vannak ott, mert tavaly ilyen magas volt a rózsa, ez tartotta a tavalyi ágakat, csakhogy februárban elfagytak, az ágvégeket lemetszettem, de a támaszték maradt.
      A rózsákat külön betegségek ellen permetezni nem szoktam, csak tetvek ellen. Az nem baj, ha visszavágták, igaz ennek nem pár hete lett volna itt az ideje, hanem tavasszal, úgy márciusban. De szívós növények ezek, és kihajtanak. Nagyon jó tanácsokat kaphatsz a http://probalkozas.lapunk.hu/ -oldalon. A keresőjébe beírod, hogy rózsa és mindent kiad róla, ami fontos lehet, metszés, szaporítás, permetezés, betegségek, kártevők...
      Ha pont ilyet szeretnél, akkor nem biztos, hogy elég ha csak annyit mondasz nekik, hogy kérsz egy ilyet, mert nem hiszem hogy tartanak belőle, -de ki tudja-, a kertészetek általában tearózsákat tartanak. De persze ha futót szeretnél, akkor biztos lesz majd a kertészetbe.
      Köszönöm!! :)

      Törlés
    2. Szia :)
      Ja nekünk is tavasszal lett visszavágva,(az a jó pár hetet úgy értettem :) ) csak olyan rövidre nyírták, hogy megijedtem....mivel én a kertben a virágokkal még nem nagyon foglalkoztam, inkább anyu, meg egy ismerőse,aki segít neki, szóval csak megijedtem, hogy nem lett túl rövid? De aztán szépen kihajtott. De majd teszek fel képeket ma vagy holnap, mert most a virágost is fotóztam.

      Törlés
  2. Hát, Tomi, ez egyszerűen gyönyörű. Tényleg nagyon kitett magáért.
    Nemsokára kinyílik nálunk is az első bimbója, nagyon várom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon várom a beszámolódat róla! Én meg azon gondolkodom, hogy hova tudnék még néhány tövet telepíteni a kertbe?!

      Törlés
    2. Nagyon szép! Olyan a virágzata, mintha rakott szoknya lenne. Érdekes.
      És még egyszer köszi a jótanácsokat a leanderrel kapcsolatban. Azóta még sűrűbb, és még szebb.
      Bocsánat, de a képek láttán megfogalmazódott bennem a kérdés - nem akarjátok a kerítést más színűre festeni?

      Törlés
    3. Szia!

      Örülök a leandernek!
      Sajnos a kerítés a szomszédé, nem a miénk...

      Törlés
    4. Az gáz... Akkor nem annyira kéne bántani.
      A linket, amit Editnek adtál, megnéztem én is, mert futórózsát akarok dugványozni. Tényleg minden megtalálható, ami érdekelt. Köszi!

      Törlés
    5. Kedves Tamás! Ez a fajta rózsa illatos, mert erről sehol sem írnak? Az erkélyre szeretném felfuttatni, nem tudom mennyi időbe telik, mire ilyen csodaszép lesz, mint a magáé. :)

      Törlés
    6. Kedves Barbara! Van illata, de gyenge. Nálam a legillatosabb a La Passionata, és a Pigalle -ez utóbbi a legfinomabb.

      Törlés
  3. Gyönyörű,rabul ejtett,a rózsa a kedvencem a kertemben,futórózsa a mindenem,mennyire gyorsan nő és hajlamos -e a betegségekre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin!

      2010-ben ültettem el. Gyökércsomagolt növényként érkezett az egyik kertészeti csomagküldőtől. 2013-ban már nagyon tömött, és sűrű volt, 2 méter felett. Érdemes visszanézni a blogarchivumban minden májusi bejegyzésemet, mert akkor van a fő virágzása, és olyankor sokszor írok róla, vagy legalább is sok fotót teszek fel róla. Nem egy beteges fajta. A levéltetvek néha megtámadják, de nem vészes. Ez egyébként nem futórózsa, ez egy bokorrózsa, tahát nem nő meg méterekre, 2-3 méternél ez is megáll, attól függően a tél mennyire veti vissza, de nálam még soha nem voltak rajta fagykárok. Csak ajánlani tudom, nagyon szép, és dekoratív rózsa, nagyon kevés gond van vele. Esetleg annyi, hogy túl sokat kell létrázni,ha le akarjuk vágni azt a tömérdek elnyílt virágot, mert így ősszel egy erősebb másodvirágzásban lehet részünk. ;)

      Törlés