2014. febr. 2.

Na de mi legyen a kerti tóval?




Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy s mint kéne a tavat megcsinálni?! Volt már eddig is pár ötletem, igazából nem tudom melyik lenne az ideális. Márciusban-áprilisban-időjárástól függően- megépül a kennel.  Eredetileg úgy terveztem hogy a tetőt majd fa oszlopok fogják tartani, de a költségek miatt mégis a vas oszlopok mellett döntöttünk. A tó mögött a melléképület teraszának oszlopai a kennel megépülése után megkapják a falon már meglévő kő borítást.  Alábbi képen látni milyenek lesznek az oszlopok is.

A dilemma:

Milyen legyen a tó stílusa? Maradjon ilyen, mint most, vagy kezdjünk valami teljesen másba vele, hisz úgyis teljesen  el kell bontanunk a partot az újrafóliázáshoz. A méretén nem szeretnénk változtatni, és valójában a formáján sem.  De lehetne akár ilyen is, és őszinte leszek borzasztóan tetszik:

Alább tulajdonképpen csak a medence szélén a kőkirakás a lényeg, hasonlót szeretnék...


 Itt pedig a medence szélén a beültetés tetszik, mert nem tűnik annyira sterilnek így a kis medence.

 Jó ötlet a borostyán...


Pro és kontra:


  • Rengetegszer meggyűlt a bajunk a kövek között kibújó gazokkal. A tarackot sajna nem tudjuk kiirtani, permetezni a tó mellet lehetetlen a halak miatt. 
  • A part kialakítása miatt a kövek folyton belecsúsztak a tóba, azt hiszem ezért is sérült meg valahol, ezért folyik el a víz.
  • A csobogó részre összehordott kövek  mai szemmel túl tájidegenek. 
  • Praktikusnak gondolnám, mert nem kellene többet szenvedni a kövek közti gazolással.
  • Nem tudom hogy illene bele az összképbe. Ha az oszlopok is kőborítást kapnak, és a medence széles is azt kapna, akkor passzolnának egymással, de pl mennyire bírja el  ez a stílus a jelenlegi növényeket, mert nem tervezem hogy a fűféléket átültetem, kell egy kis takarás hátra, főleg, hogy idéntől ott lesz a kennel is. 
  • A kutyák nem tudnának inni belőle többet, mert a víz nem a tetejéig érne, csak maga a perem, és nem mászkálnának a köveken.
  • Le fogják pisilni a kutyák....és amilyen nagyok a 20-25 cm padka magasság miatt nem csak magát a padkát, de még a vízbe is fog jutni belőle...
  • Az aranyhalakat elajándékozom, talán egy sem marad, 2-3-4 koi el éldegélne a tóban, ennél több nem is kellene bele. 
Néhány tanácsot szívesen fogadok. A tó továbbra is fólia béléses lenne, viszont nem tudom hogy lehetne a fóliát pl felvarázsolni az egyenes oldalakra. Gyűrődéseket nem szeretnék, talán profi brigádot kellene hívni akik kivitelezik a munkálatokat, mert végzettségem ugyan van hozzá, de gyakorlatom nincs, és vagyok olyan igényes, hogy nem akarom én összekóklerkedni apával esetleg mert annak nincs sok értelme, hogy a hozzá nem értésünk miatt elölről kelljen kezdeni a munkát.
Összefoglalva maga a tó maradna fóliás, csak lenne egy pici szegélye nem lenne kiöntve betonból, csak egy kis falat kellene építeni, 20-25 cm-t. A csobogó valamilyen szelíd formában maradna mert muszáj keringetni a vizet mert ez a tó pici, poshadt vizes tavat ne szeretnék. A téli szétfagyásoktól viszont félek.

Nem mondom, hogy nem jutott eszembe újra a tó megszüntetése, mert ugyan belekezdünk a teljes felújításba, de előbb utóbb elköltözünk innen, talán pár hónap, talán évek, erről most többet nem tudok nyilatkozni, majd ha aktuális lesz úgyis közzé teszem a változást, s az okot is.

Na de mi legyen a kerti tóval?!






3 megjegyzés:

  1. Mi lenne ha a jelenlegi köveket rögzítenétek némi betonnal? Nem lenne perem amit a kutyák lepisilnek, tudnak inni, és mászkálni a köveken, de azok nem esnek a vízbe.

    VálaszTörlés
  2. Szia Tomi!
    Én a helyetekben egy teljesen mediterrán hatású kis tavat kreálnék. Az a kép, amit a posztod elején feltettél, a tó a pergolával, na az lenyűgöző! És, ha már nektek is tetszik, akkor abban az irányban mozognék. Ha nem is egy ekkora építményben gondolkodnék, de úgy két oszlopból állóban igen. Ráfuttatni valami kúszónövényt, a tövében pedig növények kaspóban. Az egészet pedig megvilágítani ledlámpával... A fúvek mellett kifejezetten jól mutatna, szerintem.
    Szerinted?

    VálaszTörlés
  3. Szia Tomi!

    Elhiszem, hogy nehéz dönteni, mert mindegyik mellett (és ellen) szólnak érvek. Ráadásul mindenhogyan szép. Ha nem emelitek meg, akkor természetesebb, jobban belesímul a kertbe, a kövek rögzítésére valamit esetleg kitalálhatsz.
    Peremmel "építettebb", viszont oda lehet ülni a szélére, a környezete jobban tisztán tartható.
    Bármelyiket is válaszd, nem tudsz rosszul dönteni.

    VálaszTörlés