2014. febr. 28.

Szabadság... a kertben töltve

Szabin vagyok pár napja.Hétfőtől tegnapig itt volt a festő, mert a nyári felújítás első részeként kifestett 2 szobát, hogy legyen  2 olyan hely ahova majd be tudunk pakolni a felújítás ideje alatt. De hétfőn nem volt dolgom, így a szép időben kimentem rendbe tenni az előkertet. Első dolgom volt belesni a banán takarása alá. Tudtam, hogy semmi baja nem lehet, mert nem volt nagy tél, így nem ért váratlanul, hogy már hajt a banán. Most abban a fázisban vagyunk, hogy nappal leveszem a takarást, este visszateszem, eső esetén persze nem, mert a forgácsot még szeretném felhasználni. Egyébként mikor felnyitottam, halálra rémültem mert két nagy zöld béka kezdett el ugrálni a forgács tetején. Egyébként ez mai kép. 

A lényeg, hogy szépen kitakarítottam a faleveleket a tuja alól és levágtam az elszáradt évelőket. Nem találom a hétfői képeket, így nem tudok előtte utána képeket mutatni mint szerettem volna, de végül is a lényegi munka mára maradt. elkezdtem kialakítani az új ágyást. Szépen kiszedtem a régi ágyásszegélyt, és beültettem 2 új növényt. Az új szegély pár héten belül a helyére kerül.
Első körben szépen visszanyírtam a zsályát, ami magról kelt, így újabb 3 tövem lett amit szépen elültettem az előkerti ágyásszegélybe. 


Ezt a liliomot  nem ismerem, először levele van, aztán az elszárad, és utána nőnek ki a virágai, melyek magas szárakon nyílnak, kellemes babarózsaszínben, sárga középrésszel.

Művelet előtt...

....és utánaAz előkert után kicsit megigazítottam ezt az a kertben, és az utcafronton. de a nagy dolgok még ezután jönnek. A kis emelt ágyás kozmetikája szépen sikeredett. A mocsári hibit tövig végignyírtam. A zsályákat is. Ősszel eldugdostam pár jácinthagymát, szépen nőnek, remélem jól elszaporodnak..Az utcán visszametszettem a hibiszkusz sövényt. előbb utóbb tényleg sövény lesz  belőle. Kell még pár év(tized).


Visszavágtam a füveket is. Középen egy elefántfű van (még). Őt behozom, és a tó partjára ültetem, amint kész lesz az újrafóliázás. A padkás tó ötletét elvetettük, marad a természetesebb partszakasz. Ezt áprilisra tervezem. Még lesz egy dolog, amit megteszünk, ez egy nagyobb szabású művelet. A barkasövényt kell kicsit megregulázni. Majdnem az égig ér, de legalább is a vezetékekhez közel, ezért  a tetejéből kb 2 métert visszavágunk. Így talán sűrűbb is lesz egy kicsit. Minden esetre most van a toppon. Eszméletlen sok barka van rajta. 

A teraszra is jutott belőle egy hatalmas, 1,5 méter magas csokor (az amfora nélkül).


Hamarosan kinyílik a második virág a kertben (leszámítva a gyermekláncfüvet). A kankalin bármelyik napon szirmot bonthat. Csak ez az 1 tő van, remélem még eljutok valami barkácsáruházba, ahol tudok venni még jó pár cseréppel, az ültetési időszakban. talán hétfőn, mert megyünk karnist venni a baumaxxba. :) Minden színt szeretnék, lilát nem annyira mert ez nem annyira tetszik, de lehet benevezek egy olyanra is. :)


Ő volt az első: százszorszép, vagy pipitér...


Betakartam a páfrányt is a tuja leveleivel vastagon, és lás csodát idén nem fagyot el a levele. 


Az ibolyák is éledeznek már. Ez a nagy fehér-lila virágú ibolya, általam amerikai óriás ibolyaként ismert növény. Mikor felszedtem a kis szegélyágyást jó néhány rizóma letört. ezeket beültettem az aranyág alá. Most hogy el van kerítve, már nme lesz kitaposva, bízom benne továbbra is szépen fog hajtani, és még idén kitölti azt a sarkot , megspórolva nekem  egy kis munkát, hogy eltüntessem azt a csúnya sarkot valahogy, pláne, hogy vissza akarom vágni az aranyágat amint lement róla a virág...

Kedden vagy szerdán megyek először dolgozni, és holnapra is szuper időt mondanak,  így remélhetőleg lesz még miről beszámolni.


Teendőim:

  • rózsa ágyás rendebtétele / rózsák metszése
  • díszfüvek levágás
  •  a tó szűrőjének kitakarítása
  • loncok metszése
  • olasz nádak metszése
  •  csüngő barkafűz megmetszése
  • fű átgereblyézése, kölcsön kell kérni egy gyepszellőztetőt is a barátainktól
  • és ki tudja még miket találok ki... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése