2014. júl. 29.

Július

Szuper ez a hónap! Mindenki csak sopánkodik, hogy jaj de nincs nyár, mert sokat esik az eső. Én meg csak mosolygok magamban, és azt gondolom, sebaj, sőt még még még.... Nyár közepén 2 napi egyfolytában és kiadós esőre nem emlékszem az utóbbi min. 10 évben, de még a szüleim sem, és ez már több alkalommal megismétlődött a hónapban. A kert szép zöld, kiégésnek nyoma sincs. és minden iszonyat tempóban növekszik. ha visszanézitek majd az előző postomat, ami kb 1 hónapja volt látni mekkora volt a banán akkor. Most  hatalmas, már az utcáról is jól látni, és ez még a következő 2 hónapban amíg tart a nyár csak fokozottabb tempóban fog haladni. Jó ötlet volt ide ültetni.


Maci új kedvenc helye...

S ha már az utca, tavasszal a kerítés magasságáig visszametszett sövény most pont olyan magas, mint nyírás előtt.


Virágzik a kerti hibiszkusz sövényem az utcán. Még nem az igazi, egyszer majdcsak  valódi sövény lesz belőle. a végén már alakul valami. :)

A kerítést is szépen kezdi meghódítani a vadszőlő.

Az előkertben a banán mögött szépen virágzanak a kúpvirágok, és az évelő rudbeckia is, akiről nincs fotóm, mert elfelejtettem lefotózni külön, azért 1-2 szirom kilóg a kúpvirág mögül..


A banán mellett hagytam , hogy a cinkék által télen kiszórt napraforgóból kettő virágot hozzon.  Pár szem napránk lesz belőle.

Újra próbálkozom a levendula vetéssel, ezúttal elkezdtek kibújni a kicsikék.

A lvelek sárgulnak ugyan, de szépen virágzik a tavirózsa,  2 rózsaszín 1 sárga, és 1 fehér volt ma nyitva reggel, mikor dél körül fotóztam, már  majdnem teljese becsukódtak.

  Termések a gyümölcsfákon.  Az alma lehúzza az ágakat.

  A szilva nincs olyan bőséges mint tavaly.

Napokon belül nyílik a mocsári hibiszkusz.

Jövőre el kell költöztetnem a kis teraszon álló virágokat, ugyanis a melléképület elé megépül a kennel.


Nagyon szeretem ezt a kis díszcsalánt. Nagyon vigyázok rá, mert húgom rám bízta, mikor elköltözött a Balatonhoz.

nemrég megmetszettem a kisebbik pálmámat. egyik télen kirothadt a közepe, és nagy nehezen elkezdet kihajtani, de ferdén is nőtt, meg  sok kis kacska levelet hozott. Minap minden sérült levelét levágtam, és kikötöttem, hogy egyenesen nőjön. Csak 1-2 hét telt el, és máris látom rajta a változást.



Az akvárium alatt hortenziák gyökeresednek. (remélem)

Majdnem mint 1 hónapja, a rózsák megint jól szerepelnek.

Aki szemfüles, az láthatja, hogy virágot hozott az ősszel elültetett Eden. Nagy öröm ez...

Végül az ékszerliliomom. elég kis csenevészke. Pedíg tápozom, locsolom.

Vajon mikor lesz ilyen:


Ezeket pár napja fotóztam a sógoroknál, mert 4 napig Ausztria -Németország, jobban mondva a bajor vidéken voltam. Hoztam pár képet onnan is, de előtte egy pár gondolat. Mikor átléptünk a határon az idegenvezető  rögtön mondta, hogy errefelé minden rendben van, és ezt szó szerint értsük. és tényleg, szemetet sehol sem láttunk, csak tisztaságot, és hihetetlen igényességet. Nincs ház, minek ablakaiban ne lennének virágok, még a pajták, istállók ablakaiban is. Minden ház rendezett, sehol sem romos, látszik, hogy igény van a szép házra,  kertre ( tegyük hozzá az is látszik, hogy erre meg is vannak az anyagi forrásaik). Mindegy, hogy fogadó vagy magánház a muskátli sehonnan sem hiányzik.











Az egyik hotelből a szomszéd kertre  láttunk a szállodai szobából, itt is volt minden szép díszkert, praktikus kis faház a tüzelőnek. Mögötte a szerszámok, és látni, hogy szinte kerítés sincs, mégis minden szabadon, senkinek eszébe sem jutni elvinni azokat.


A kis faháztól balra pedig zöldséges kert emelt ágyásokkal, sehol egy gaz, aranyos volt.

A hotellel szemben volt pár üres telek, amit nem ver fel a gaz, hanem a szomszédok karban tartanak!!! Sőt még virágot is tettek utcai kerítés virágtartóiba, ami a második képen látszik.


rettenetesen szeretik a hortenziát és nagyon is jól érzi a klímán magát ez a növény. Szinte nincs kert ahol ne lenne 1-2 bokor, de a legtöbben több van ennél. Ebből a kékből hoztam hajtásokat azok vannak az akvárium alatt.




Fűszerek az utcán....












Ezek a banánok (Ensete venticosum 'Maurelli') szintén egy parkban vannak.  A lábuknál virágos rét. Nem egy olcsó díszbanán, legalább is itthon, ott pedig a közparkba is ki merik ültetni. Nem adnék neki itthon 2 napnál többet.



Végül pár fotó a csodás bajor királyi kastélyok kertjeiről:





















1 megjegyzés:

  1. Tamás ez gyönyörű volt! Köszönet érte, nyár eleje óta filózunk, menjünk-e Ausztriába vagy sem. Hát IGEN!
    Teljesen igazad van, gazdaságilag is rendben van náluk minden, de azt hiszem, nálunk még mindig hiányzik az igényesség. Egy csomó minden nem pénz kérdése, igény kérdése. Na mindegy.

    Az esőt csak az tudja értékelni, akinek kertje (vagy földje) van. Csudajó ez a jár ebből a szempontból is. Ja, és nagyon szép a kerted:)

    VálaszTörlés