2016. ápr. 29.

Második felvonás: Tulipánok & CO....

A nárciszok után azonnal jöttek a tulipánok. A kissé szokatlan, hűvös tavasz nagyszerű a tavaszi hagymásoknak mert sokáig virítanak, némely tulipán már több, mint 3 hete mutatós.

 • A sort a leghagyományosabb általam csak nagymama tulipánnak becézett piros tulipánok (akik a kedvenceim) kezdték.


 • Utánuk következtek a narancsok:
 • A rózsaszínek, és ez a cirkás tömött, amiből csak 1 van.
 • Ez az érdekes sárga szegélyű új, unokanővéremtől kaptam. Több helyen is felfedeztem, elméletileg egybe akartam ültetni őket is, nem tudom hogy keveredtek össze, igyekeztem minden fajtát csoportosan ültetni. 


 • Sajnos a lilából csak 2 virágzott.

 • Egy érdekesség, - szintén új,   ez a piros fehér cirádás tömött a tulipán ovimban nőtt.
 •  Szintén ez a sárga-piros cirmos..

 • És az oviról csoportkép. Ez a rész ugye azért született, mert olyan kicsik voltak a hagymák, hogy abszolút nem számítottam  ezen a részen virágokra. Ehhez képest tíz virág is lett rajtuk. Világosan emlékszem, hisz fotóim is vannak róla, hogy amikor tavaly felszedtem őket, külön-külön tároltam, és külön -külön ültettem el őket függőleges sorokba, hogy tudjam majd melyk melyk, ehhez képest itt is van egy jó kis összevisszaság.


 • Végezetül a mindig csodás, és sok éve kitartóan virágzó, megbízható szépség az Angelic.

A kép nem adja vissza milyen élénk színűek voltak, és milyen jól kiemelkednek a rózsák közül, főleg, hogy itt már nagyon kellett volna egy fűnyírás. 


És ha már fűnyírás, akkor had mutassam meg a szép pitypangmezőmet. Őszintén nem is lenne vele bajom, ha ilyen maradna, mert ebben a sárga stádiumában  mutatós, de ahogy jönnek a léggömbök, és a szárak kiállnak 20-25 cm-re, az borzasztó, és ami pláne az, hogy fűnyírás után 1 nappal újra ott vannak a 10 cm magas szárak a lufikkal a tetejükön...  Idén már nagyon sok teendőm van/volt összeírva, de jövőre mindenképp kiszórok valami gyomirtót, mert lassan nincs már fű, csak pitypang...A kennelben már ott van a hordó, ami idéntől a kerti tó szűréséről fog gondoskodni. Megvannak a szűrőanyagok már, vettem új szivattyút, és egy uv lámpát, remélem idén már látni is fogjuk a halakat

És akkor egy gyors vegyes....

A kis újonc bodza elég szépen elkezdett nőni, remélem  2-3 éven belül már annyi virágot ad, hogy ne kelljen majd  utána járni szedegetni, az éves szörp adaghoz, hisz nincs is jobb nyáron, mint egy jó jeges bodzaszörp... mármint annak aki nem szereti a sört, mint pl. én. :) A sör szerető emberek ezzel néha vitatkoznak.. :D

A som is nagyon szép, olyan üde -olyan friss, szokatlan ez a világos zöld szín a kertben, mert mindig minden olyan  haragos zöld.

A törpe bambusz, mióta nem vágom vissza tavasszal,- már vannak ember magasságú szárai is, de ez a fajta nem hoz erős szárakat, csak nagyon vékonyakat, ez nem alkalmas még egy orchidea megtartására sem, -szóval elég megtépázott ebben az időszakban, de még 1 hónap, és az összes sérült levelét lecseréli, és szépen kitölti a teret, de örülök, hogy nem maradt elöl a tó mellett, mert  ezekben a tavaszi hónapokban nagyon nem mutatós.


Az elmúlt 1 hét fagyos hajnalai nagy aggodalommal töltöttek el, mert én a hidegfrontra már nem számítottam, a múlt heti nagyon szép már-már kora nyárias időben kiültettem pár dísznövény palántát. A képen a szagosbükkönyök hódítják meg a bambuszpálcákat. De  a szobanövények nagy része is kikerült már a szokásos nyári helyeikre, ők már napok óta a melléképületben várakoznak a jó idő visszatértére.

Ez a kép már nagyon nem aktuális, mert a banán már legalább háromszor ilyen magas. Elképesztő sebességgel nő, igaz bőségesen meg lett komposzttal hintve ősszel és most tavasszal pedig szórtam ki neki is egy jó adag hosszú hatású műtrágyát.

Azt hittem, hogy a szívvirág terjeszkedik, de nálam évről-évre ugyanaz az egy szál bújik elő, talán  túl rossz a föld nei, nem tud úgy terjeszkedni ahogy szeretne.

Az előkertben hagytam egy kisebb rétet. Most annyi ibolya van rajta, hogy nem látni a "füvet", és olyan helyeken jelent meg a gyöngyvirág, amiről nem is gondoltam, hogy már itt is van, mert eredetileg kb 1 méterre innen vannak az anyatövek.


És még 2 kép a végére, nem épp kertészeti dolog, de kapcsolódó...

 • Kertészkedem, ezt tudni, hisz  erről szól a blog, de van egy másik hobbim is, szintén kertészkedés, csak víz alatti. Ez az akváriumom, akit most azért szeretnék megmutatni, mert egy országosan megrendezett internetes versenyen 34 indulóból a 13. helyen szerepelt. Ugyan ez csak a középmezőny eleje, mégis nagy öröm számomra, hisz rengeteg profi is indult. 


 • A kép főszereplője ugyan nem a kert része, hanem az egyik "gyerekem", -mert nálunk  a két kutya is teljes jogú családtag,- aki nagyon szeret a kertben lenni, főleg madarakat hajtani a háttérben álló fáról, és mindenben segíteni, mert levakarhatatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése