2011. okt. 19.

Első fagyok

Hát itt van,  az ősz kétségtelenül megérkezett, és hirtelen felborította a megszokott mindennapjainkat. Alig hiszem el, hogy 2 hete még rövid farmerban mentem dolgozni, most meg nagykabátban, és a kertben minden lefagyott. Szerencsére a növényeket időben behordtam már. A trópusi eredetű szobanövényeket  3hete, a kaktuszokat néhány napja.
A mediterrán növényeim még kint vannak, mert ezt a pár fokos fagyot gond nélkül átvészelik, persze védett helyen, falhoz húzva. Nekik még korai lenne, ha már most bevinném őket a telelőbe. A kert megüresedett. ( A kép készítése óta már a lefagyott koktélparadicsomot is felszedtem.)

A terasz  nagyon csupasz lett, igaz még 1-2 dézsát itt van, és a muskátlik is, de azok is eléggé tönkrementek már, így a pénteki szabadnapomat a kert őszi nagytakarításával fogom tölteni.
Az ősznek is vannak azonban szépségei. A füvek  most szépen virágoznak, és a környéken minden fa sárga és piros. Azonban a füvem is nagyon sárga. Ma olvastam, hogy szakértők szerint 400 mm csapadék hiányzik a földből, és ez tényleg igaz. Nagyon nagy a szárazság. De talán a holnapra ígért eső kissé enyhít ezen.
Nagyon szép, és virágot is hozott az olasz nádam, ami idén is hatalmas lett.
Aki szemfüles az észrevehet 1 új apróságot a képen. Hát igen, ez nem egy régi kép Zaziról, hanem egy új kiskutyám van, Zayd.
Na, hát ő most a kerttervező, és kivitelező korszakát éli, így egyes növények nagyon pórul jártak. Köztük a hőn imádott télálló banánom! :( A 3 szép nagy törzsből maradt  1, természetesen ő is lefagyott tegnapra. Miután a kicsi lerendezte a törzseket, rögtön felállítottam a téli takarás alapvázát, ezzel is védve a még megmaradót.) Ilyen volt lefagyás előtt  félig takarva.

Emlékeztek a banán mögötti oszlopon lévő lonc-klemátisz párosításra? Hát tőle elbúcsúzunk, -talán már említettem. A klemátisz marad, a lonc megy. Az ő levágását is péntekre tervezem. Jól megmetszem, aztán kiásom a tövét. Megpróbálom átültetni ha sikerül, akkor talán jövőre kihajt hátul a kerítés mellett.
Péntekre tervezem még a rózsák őszi metszését, illetve a felkupacolásukat, valamint a múltkor említett kis olasznád átültetését, és  kérni szeretnék az utcából egy kisebb tő óriás díszfüvet (Mischantus x giganteus). A hátsó palakerítés elé  ültetném, idővel -sok sok tőosztás után- végig lesz ültetve vele a pala előtti rész, és el fog tűnni a kerítés. Tényleg magas,  talán 3m -nél is magasabb. Valami ilyesmi lesz...

1 megjegyzés:

  1. Mi is szedtünk ki így loncot, jól visszavágva, és következő évben úgy kihajtott, mintha mi sem történt volna. Remélem a tied sem haragszik meg. Üdvözlet a kert új lakójának, reméled, hogy nagyobb változásokat nem fog eszközölni?:)

    VálaszTörlés