2012. márc. 14.

Kipakolás

Ma délelőtt úgy döntöttem rendet teszek a garázsban, és ha már úgyis pakolok, akkor az összes olyan növényt kihozom, ami már kint töltheti a napjait. Éjszakánként már rég óta nem fagy, és napközben  is jó idő van. A pálmák, és a leanderek felkerültek a teraszra.  Mind a 4 növényt át kell ültetnem majd, ha hozunk friss virágföldet, legalább 200 literre lesz szükség, de ahogy ismerem magunkat, lehet 3-400 is kell mire minden cserépbe kerül. :)


A garázs elé kerültek azok a növények, amik nem olyan szépek, illetve egyébként is itt van a helyük. Sajnos a melléképület oszlopaira mégsem biztos, hogy idén felkerül a díszkőburkolat, most elég csúnyák, sok helyen sérültek az elmúlt évek során. Az ágyás szegény viszont  le lesz cserélve hamarosan. Az egyik gazfickó épp a képen van, miatta (is) kell újraszegélyezni az ágyást, ahol egyébként hihetetlen gyorsasággal nőnek a ligeti zsályák! És sok helyen kihajtottak a tulipánok. Remélem idén virágoznak, mert tavaly az elmaradt...
 Echinopsis eyriesii, a szokásos helyén, már olyan nehéz, egyedül nehéz előhozni....
 Mivel a cserepe széttört tavaly, és maga a növény is tönkrement, már azt hittem teljesen ki is pusztul az Aszparágusz, de a télen kihajtott,- igaz sok ága el is száradt,- ezért erősen visszavágtam. Hamarosan kihajt, és szép erős hajtásokat hoz majd.
 A beteg cikászom. A teljesen elszáradt leveit ma levágtam...
 A kis Washingtonia pálmám. Tavaly az ikertestvérét Zazi szétszedte. Szeretnék a cserepébe záporvirágokat ültetni. Tavaly díszdohány volt itt, de az túl magasra nő, és alig látszott ki a pálma.
Egész télen azt vártuk, hogy majd idén beérik a kaktusz termése, és mivel szeretjük ezt a finom ízletes gyümölcsöt majd elmajszoljuk egy szép nyári estén. Mondanom sem kell, hogy egész télen úgy lógott az ág, hogy majd le szakadt. Gondoltam felkötöm, és kicsit leveszem a terhet a feszülő szárról. Meg is tettem, szépen állt az egész, még egyensúlyba is állt, mert nem billegett a cserép. Kb 10 perc múlva egy nagy reccsenésre lettem figyelmes. Az ág nem bírta ezt a pozíciót, és a termések 90%-val letört.  Ennyit a kaktuszgyümölcs
falatozásról...Csak 1 maradt meg a termésből. :(
Múlthéten mutattam, milyen szép is a kis dugványozott leanderem. Ma szívbajt kaptam, amikor megláttam. A friss levelei barnásak, feketednek....

Végül megejtettem a lonc megmetszését. Szép nagy csomója lett, alul már nagyon el volt száradva. Most kicsit felfrissülhet.

Még mindig van mit tenni, szép lassan de haladok a tavaszi munkákkal...

3 megjegyzés:

  1. Szia Tamás!
    A lonc alkalmas sövénynövénynek?
    A leandert hogyan dugványoztad? Nekünk van egy szép színű, csak évek óta nem nagyon megy semmire, az alja elég kopasz, míg följebb ritkás ágazatú. Szeretném, ha szép sűrű lenne, és egészséges, de nem merem visszametszeni, mert attól tartok akkor elszárad. Ha visszametszem, lesznek rajta szép, erős, új hajtások?

    Köszi előre is válaszod!
    Üdv:
    Gandalf

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ez a lonc, ami nekem van, ez nem alkalmas sövénynek. Ez kifejezetten futónövény. Van egy növény, aminek a neve rózsalonc, ehhez a futólonchoz semmi köze, teljesen más növénycsoport tagja, de az jó sövénynek, és az is folyton virágzik.
      A leander egy fiatal még nem fás zölddugványát lemetszettem, és beállítottam vízbe. Az egész dugványt betoltam egy másfél literes palackba, amit félig töltöttem vízzel. Azt hiszem tettem is fel róla képet valamikor tavaly nyáron.
      Ha küldesz róla 1 fotót, akkor megnézem, hogy mit tudsz vele kezdeni!(tar-tamas@t-online.hu)

      Törlés