2013. ápr. 19.

1 dolgos nap akertben, -kell ennél több?

Egy csodás napon vagyok túl. Egy teljes napot tudtam a kertre áldozni, így ma nagyon sokat haladtam. De hogy ne unatkozzak hétfőn-kedden, azért hagytam még némi tennivalót. Na de kezdjük csak mi mindenre haladtam ma.
Lenyírtam a füvet az utcán, azt mondtam addig nem nyírom le, amíg az ibolyák el nem virágoztak, de már annyira csúnya volt, hogy csak nálunk nincs lenyírva, -így nekiálltam, és nem nézve oda mit nyírok, átmentem az egészen. Szerencsére volt jó pár tő, akinek alacsonyan volt a virágja, így maradt pár szál virág a gyepben. :)
Következő feladatom volt a tél álló banán takarásának elbontása. Azt hiszem már nem fog elfagyni, de ha esetleg úgy néz ki, hogy fagyveszély van akkor még be tudom takarni. Mikor leemeltem a takarás tetejét megdöbbentem.  Ez fogadott a tető alatt:

 
Annyira örülök, mert még sosem sikerült ilyen frankón kiteleltetni hogy abszolút nem volt rajta fagyás. Minden kis sarj teljesen ép, és épp csak megviselt kicsit szegény. Pár nap, és helyrejön, most még picit nedvesek a szárak, hisz párologtatott mióta ilyen szép tavaszi idő van és a szárak körül hungarocell cső volt, ami nem szellőzik-, de pár nap, és le tudom vágni róla azokat a kis kiálló részeket, amiket direkt én borzoltam fel rajta.



A tuják alját is kigereblyéztem. Rengeteg volt alatta az elszáradt levél, nem is tudom, lehet, hogy tavaly elfelejtettem volna kigereblyézni az alját?! Most szép tiszta. Na igen itt is levágtam a füvet,  pedig itt még sok volt az ibolya, ráadásul végre találtam 1 tő rózsaszínt is, de ahogy bontottam ki a banánt teljesen letapostam szegényeket, így itt is letoltam a területet.
Úgy néz ki a hortenzián kívül más itt nem ment ki,  minden szépen hajt.
Még megmetszettem a tó mellett álló, és a kert végén lévő barka füzet is. Róluk most nincs fotóm.
Felvettem a rózsa ágyásból a levendulát. Mikor kiástam két tőre esett, így két cserépbe ültettem el őket. Igaz, hogy eléggé vissza kellett őket metszeni, de alul szépen hajtanak. Remélem itt cserépben jobban érzik majd magukat, mint kint szabad földben, ahol szerintem túl sok vizet kaptak.
A levágott de hajtásokkal teli ágakat szépen eldugdostam földbe, ahogy azt minap láttam a Kertész kertje című műsorban. Egy esélyt adok nekik is, ennyit megérdemelnek.
 
 
 
A szobám ablakában növögető kis Lupinusokat kiegyeltem, mert eddig 3-n nőttek egy cserépben. Még várok kicsit, hogy erősődjenek, nem mertem őket még kint hagyni, inkább visszavittem a szobába. Ha már szép nagyok lesznek, mondjuk 10-15 cm-esek, akkor edzem meg őket, és ültetem ki a kertbe. Hogy melykbe, és hova? -na az 1 jó kérdés....
 
Ezután már csak pihnni akartam, hisz holnaptól megint meló, igaz csak 2 napra, mert aztán szabadnap ismét. Ekkor vettem észre, hogy néhány nap alatt mennyi változás volt a kertben. A lenyírtfű őrületes tempóban nő. Talán 3-4 nap, és újból nyírni lehet. Akert fái egyik napról a másikra teljes  virágpompába borultak.
 
 
Szeretem hogy ez a láátvány fogad amikor belépek  kapun, ezt vártam már mióta......
 
 
.....hétfőn folyt köv! :D

2 megjegyzés:

  1. Szép rendes lett minden, nem úgy, mint nálunk, már a gyerekek sem látszanak ki a gazból. A tóprojektet mikorra tervezed?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Meli!

    A tóprojektet a kennel megépítéséig halasztottam el. Ebből leghamarabb csak július -augusztusban lesz valami, az is lehet, hogy csak jövő tavasszal. Még nem tudom, meglátjuk, mert a kennelt azért kell építeni, mert nagy lakásfelújítás lesz nyár végén, és lehet, hogy az "energiákat" inkább oda fektetjük, majd tavasszal meg a kertbe. Mindenesetre jövő keddre nagytakarítás lesz a tóba, a mostani fóliát szépen le akarom mosni sterimóval, talán sikerülne megtalálni a lyukat, és akkor nem kellene újrafóliázni, mert a tavirózsákat szegénykéket mindig megbolygatjuk, és végre megint kezdenek beindulni, mert tavaly nem nyúltunk hozzájuk. Mint mindig folyamatosan tudósítok majd! :)

    VálaszTörlés