2012. márc. 31.

Nagy kert, két kutya, sok munka.....

Folyamatosan próbálom szépíteni a kertet, bár ez két kutya mellett nem mindig lehetséges, pláne, ha kiskutya is van a háznál.
Tisztában vagyok azzal, hogy olyan sosem lesz már a füvünk, mint valamikor 3-4 évvel ezelőtt, de ez engem nem zavar. Az, hogy a virágaim közül néhánynak el kellett távoznia, nem nagy veszteség, mert amit ez a  két kutya ad, az mindenért pótol. DE!! Az elmúlt  napokat azzal töltöttem, hogy munka előtt, vagy után kaktuszokat ültettem át, mert a kicsinek a legújabb "játéka" volt, hogy a kaktuszokat kiborítva szétrágta a cserepeket, alátéteket. Drasztikus lépére szántuk el magunkat. Idén nem veszünk muskátlit, mert nincs értelme, hogy  a kutya szétszedje. Ezért az összes kaktuszomat felköltöztettem a teraszra a konyhaablakba. Nem is rossz, még jobban tetszik, mint  muskátlival.... Plusz 1 teljes alakos fotó a kerti bútorról, igaz be volt tolva a pad, mert esőre állt az idő, de hiába, nem esett, pedig de kéne már egy jó kiadós eső....

Mivel a terasz már tele van, bajba leszek, hogy hova tegyem majd a szobanövényeket, amikor alkalmas lesz az idő az ő kiköltöztetésükre. A megszokott helyükre, a kis teraszra a virágtartóra idén nem tehetem őket, mert félő, hogy Zayd őket is leszedné, és játszana a cserepekkel. Épp ezért idén a kerti kút sem lesz kiöltöztetve muskátlival, mint az előző években. Az ajtó mellett szokott állni pl. a nagy hibiszkusz, de most az egyik pálma van itt, meg még néhányan átmenetileg....

Ahogy haladunk le a teraszról a tónál is szembetűnő változások vannak. Vannak/voltak színek...
 Nem tudom miért, de idén minden hagymás növénynek nagyon rövid lett a szára. A jácintok, és a nárciszok is mini szárúak lettek. talán a kevés eső az ok.

A barkafák már az utolsót rúgták a kertben, ezért megmetszettem őket. Elől a tónál is, és hátul a palánál is. Szépek voltak  a barkák, de nagyon hullottak már bele a tóba.  És az utolsó két díszfüvet is levágtam.



El is értünk a hátsó kerítéshez, ahol megint csak sok minden történt.
Először is a tuja végre ki lett vágva. Amennyire tudtam a talajnál vágtam ki, de még muszáj leszek kiásni majd a tönköt. Elég üres lett ez a sáv, főleg, hogy a barkát is megmetszettem, de ha megindulnak a füvek, és a dísznád a sarokban akkor újra megtelik élettel ez a sáv.  


A kis csonkok az  új szerzeményem egykori szárai. ( Mischantus giganteus ) .
 Bízom benne, hogy megered, és olyan lesz, mint amilyen szép a kedves ismerősömnél akitől kaptam. Jutott belőle a kis rózsaágyba is, mert ott volt 1 üres lyuk. Majd ha megered, átültetem jövőre és akkor veszek ide 1 rózsát, csak hogy szabályos legyen az ágyás, bár eredetileg ide tervezünk egy  szilárd alapzatú, fedett, hatalmas kifutót, amit eső esetén tudnának használni a kutyák. Még semmi sem biztos... A fű kezd kizöldülni, persze a rózsák tövénél máris csodaszép dús, és erős, és hatalmas,- nemcsoda a rózsák rengeteg istállótrágyát kaptak ősszel.

A megmetszett loncom  újult erővel kezdi az évet, máris látványosan hajt.

 A tavasziak szépen kezdenek nyílogatni...





Újra beköltöztek a madarak az odúba. Tavaly a lonc takarásában széncinege család élt, ám most, hogy  a loncot kivágtam, nyílt lett a terep, amit más madarak szeretnek. Ilyen madarak a házi rozsdafarkúak. Eredetileg is nekik, vagy a barázdabillegetőknek készült az odú, mert a röpnyílás nem  kör formájú, hanem a hosszúkás.

Nagyon jól jönne 2-3 nap csendes,- áztató eső, mert nagyon száraz a föld, nem győzünk locsolni.

1 megjegyzés:

  1. Nálam is ugyanígy néz ki a jácint, szinte a földön hozza a virágját, sőt a gyöngyike is. A nárciszoknak szintén rövidebb a szára, tulipánból meg szinte csak levél van, bimbó semmi. Szép a loncod, és jó lett a kerítés ezzel zöld színnel :)

    VálaszTörlés