2011. máj. 28.

Rózsák et al

Imádom a május végét, ugyanis ilyenkor kezdődik a rózsaszezon. Végre felöltözött a kert virágokkal, és illatokkal. Már tavaly is emlegettem, hogy észrevétlenül egy illatkertet hoztam létre, és valóban, többször is említeni fogom az illatokat. A főszerep most a rózsáké. Már majdnem mindegyik kivirágzott, ám még mindig vannak akik  váratnak magukra, persze tele van bimbóval a bagázs (Imperative Farah, Sunblest, és a Recta, Pigella és Abraham Darby). Igaz utóbbi kettő még picike, hisz tavaly őszi ültetésűek, és nincs is rajtuk virág, illetve a Pigella máris bimbós, alig 10 cm magasan! :) Valószínűleg ki fogom törni a bimbót, hogy a hajtásaira koncentráljon, pedíg Ő lenne a nagy kedvencem, hisz NARANCSSÁRGA,-  a kedvencem  színem a rózsák között!!!!!!!
Sajnos a másik angol rózsám, az Abraham Darby -vel rendelt Graham Thomas a télen kipusztul. 
Imperative Farah

baby Pigella
Az első számú, legeslegkedvencebbem most az Eden rose! Még a virágainak fele sem nyílt ki, máris elárasztják a bokrot a fehér-rózsaszín habcsókok. Nagyon szépen fut az obeliszkre, már a jövő évi virágáradatot is látom rajta! És ha egyszer saját kertem lesz, nem 1 tő lesz, hanem 101, mert valami fantasztikus, nemcsak látványra, de illatra is!!! Ahogy nézem a fotókat, hihetetlen, hogy nem adják vissza azt, amit élőben lehet látni, pedig....








Az ágyásba ültetett minik is elkezdték. A sárga, a rózsaszín, és a narancssárga is, sajnos a  pici piros virágú kipusztult a télen, amit nagyon sajnálok, mert nagyitól kaptam, akinek a kertjébe élt kb 20 évig, és itt nálam is olyan szép volt évekig, de az őszi átültetés meggyengítette.
A narancssárgát lehetetlenség lefotózni. Nincs olyan beállítás a gépemen, hogy ne lenne túlexponált a kép. Nem tudja érzékelni ezt az erős narancssárga színárnyalatot. :)



Amint látszik a rózsáimon, a miniket kivéve mindegyik többszínű. Valahogy nekem ezek jönnek be nagyon, bár szó se róla mindegyiket nagyon szeretem. Azért van egyszínűm is, méghozzá a Margo. Neki van a legerősebb illata, de nagyon hamar elnyílik sajnos. Az kifejezetten tetszik, hogy a bimbói  hihetetlen erős rózsaszínek, de amikor kinyílik finom, nem tolakodó árnyalatú, ami a napok múlásával még jobban halványodik.


A Peace is szépen virágzik, apukám kedvence.

Az utcán, az előkertben is megtörtént a csoda. :) A La Passionata fantasztikus. Ő a másik akiből tuti lesz a kertemben nem 1 tő, hanem sok-sok-sok! Ő a másik, akiről nem tudok használható fotót csinálni! Ő is átmenetes. Kívülről befelé: rózsaszín-narancssárga- és a szirom alja belül  citromsárga.



Azért a többi növényem is szépen gyarapodik, illetve virágzik. A lonc - klemátisz páros hozza a szokásos formáját. A lonc illata áthatja az egész kertet! Szerintem több ezer!! virág van rajta kinyílva!





Több olyan növény is van a kertbe, akik csak mostanra virágoztak ki. Ilyen a tó partján a szintén nagyon finom illatú szegfű, amit még a teraszon is lehet érezni mikor megy le a nap.

Látni a szegfű mellett, azt a kis sárgát. Ő a pénzlevelű lizinka, szintén most virágzik.


Az előkertben ( a kerítésen belül, nem úgy mint a La Passionata rózsa) kivirágzott a fehér óriás nőszirom, és 2 szarkaláb. A szarkalábak rózsaszínek lettek. Azt hittem lila lesz, mint tavaly. Ezek szerint megmaradt a másik 2 tő is amit elültettem, de nem virágzott, csak a lila, ami meg idén nincs sehol.

PEPi!!!
Ígértem képet az Izraelből kapott muskátlimról. Most kezd virágozni, még csak fél nyílásban van,  a napokba teljesen kinyílik, hozom majd a friss fotókat is. 


Tegnap, ahogy üldögéltem a hintaágyban észrevettem, hogy mióta elültetem a muskátlikat, sokkal szebbek. Persze ez természetes, de a színük  sokkal élénkebb. 
2 korábbi  kép

és ma

Nem tudom ki hogy van vele, én eddig mindig vártam 4-5 hete a tápozással miután új földbe ültettem a muskátlikat. Idén nem, az ültetés után kb. 1 héttel már ők is kaptak. És azóta is minden szombaton tápozok mindent.
Mutatok 2 új szemszöget is, olyan helyről fotóztam, ahonnan eddig  nem szoktam. Teljesen új perspektíva nyílt előttem. Az egyik a sövénykapu, de most az előkertből fotózva...
Az árnyéki ágyásom látszik innen. Ha a hortenziák virágoznak nagyon látványos lesz. A vadrózsa, és a lonc már most is szépen virágzik, és mindkettő nagyon illatos. 
A másik, az olasz nád. Szupersebességgel nő, már magasabb mint 174 cm, ( vagyis én :-)  ), és erről az oldalról még nem fotóztam.

A magonckáim is szépen nőnek. A csillagfürtök a legszebbek, de a zinniák is szépek.

A banán... hát nem vagyok megelégedve vele. Nagyon nem. Ezen a képen még viszonylag  szép, de mostanra eléggé megtépázódtak a levelei, na nem emiatt nem tetszik, mert erről nemtehet. De úgy sárgul is, meg nem tudom... szóval olyan lapos....  tápozom, öntözöm, mint a bolond... nem tudom mi van vele. :(

És végül, a terasz is szuper. A sétányrózsák eszméletlen szépek, bokrosak.Végre van fotóm a narancssárgásról is, aki mikor kinyílik aznap még citromsárga, de nem annyira erősen mint a másik citromsárga, akiről a korábbi bejegyzéseimben mutattam már képet.  A bougeanvillea meg lassan a csúcsra ér, de még mindig csak hozz a virágait, még 1 hét, amire tippelek, és akkor teljes pompában lesz.. 


Úgy érzem minden növényemen látszik, hogy tápozom őket minden hétvégén. Ezt eddig nem tettem meg rendszeresen, kb 2-3 alkalommal tápoztam őket egy nyári szezon alatt. Idén azonban megfogadtam, hogy nem így lesz, és már most látom az eredményt, pedig még csak 3 hete kezdtem. A hibiszkuszaim már most tele vannak bimbókkal. A leveleik pedig kezdenek besötétedni. A citrom is szép harsogó zöld, és sokat nőtt mióta kitettem!!!!

Remélem nem találjátok túl komornak az új designt, de úgy éreztem, hogy túl világos a blog, és nem adja vissza a virágaim színét. Így már sokkal jobban lehet fókuszálni a virágokra.

7 megjegyzés:

  1. Szia, megkérdezhetem milyen tápot használsz? Van valami általános táp, ami minden virágra, növényre jó (és olcsó)?

    VálaszTörlés
  2. Eddig minden héten mást használtam, mert most használom el azokat ami eddig itthon összegyűlt. Első héten általános tápoldatot használtam, Tesco-st. Aztán Vitaflórát, de speciálisan citrusfélékre. Azért használtam ezt is, mert a szobanövényeim kissé sárgásak, és ebben sok a vas, és ha minden igaz szép zöldek lesznek. Most tegnap megint vitaflórát, de általánost, ami nemcsak beöntözhető, de a levelekre priccolva levéltáp is! Azt hiszem, mindegy mit használ az ember, de érdemes egyfélét használni szerintem, a lényeg szerintem a rendszerességben van!

    VálaszTörlés
  3. A növényeid szép zöldek lesznek a csalánlétől. A muskátliknál jelentkezik a leglátványosabb hatással.

    VálaszTörlés
  4. Szia Tamás, a loncról kérdeznélek, nagyon megtetszett! Azt olvastam, hogy árnyékba, félárnyékba lehet ültetni. Ezt mennyire kell komolyan venni? Ahová ültetném, ott délelőtt árnyékban lenne, a nap többi részében viszont tűző napon, homok talajon. Szerinted megpróbálkozhatok vele, vagy keresnem kell egy olyan helyet ahol végig árnyékban lehet?

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    A lonc nálam teljesen déli oldalon van! Napfelkeltétől napnyugtáig éri a nap, sosincs árnyékban, és amint látod meseszép! Ő itt a Lonicera japonica-ezen a néven keresd, ha esetleg vásárolnál. Vannak érzékenyebb fajták, velük valóban finoman kell bánni, félárnyékban tartani. Én azt tudom mondani, hogy ez biztos jól érezné magát nálad is.
    Én minden este locsolom bőven, és ilyen buja növekedéssel, és virágáradattal hálálja meg!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm! Hát locsolni én csak egy héten egyszer tudok :(

    VálaszTörlés