2010. dec. 29.

A kert a nagy esők után

"Májusi eső aranyat ér!" -tartja a mondás. Sajnos idén ez nem mindenhol lett igaz. Szerencsére itt az Alföldön nem okozott nagyobb károkat, és a kertünkben is csak annyi történt, hogy volt olyan része a kertnek ahol megállt a víz, és ki kellett szivattyúzni a vizet az udvarból.
Mondanom sem kell, hogy ettől a sok esőtől a növények nőnek, mint a gomb, minden olyan buja és harsogóan méregzöld! Mindíg is a május vége-június eleje volt a kedvencem mert ilyenklor a legtöbb növény már kivirágzik, és teljes díszben lehet a kert. Jöhet a képes beszámoló:
1-2.-3. kép:  a gyűszűvirág most  kb 170 cm magas, és nagyon jól érzi itt magát mert még mindíg csak növekedik, szedek róla magot mindenképp! Tegnap elvetettem mini üvegházba  1 fél zacskónyi digitalis magot, szeretném ha jövőre már legalább 20-30 tő lenne a kertben, addig is ebben az egyben gyönyörködünk. Ősszel ez az ágyás megháromszorozódik területileg, mert rengeteg növényem van dézsában, cserépben még ( hortenziák, azálea, árnyékliliomok) lesz jó sok helyem az árnyéki növényeknek. A már itt lévő  hortenziákat, és az árnyéklilomokat végre előrébb ültethetem a kerítés tövéről, lesz terük növekedni.
4. kép: Arundo donax -olasz nád. Ebben az esős időben olyan gyorsan nőtt, hogy szinte látni lehetett. Ő  nagyon szereti a vizet. Nyár végére 4-5 m magas lesz, remek térkitöltő, és fókuszpont!
5.-6.-7.-8. kép: Virágzik a klematisz ( Clematis 'Rouge Cardinal' ) és a lonc. Minden évben egyszerre kezdenek virágozni, de a lonc még hosszú hónapokon át illatozik.
9. kép: Minirózsák a tóparton. A sok eső miatt elkapták a fekete foltosságot, és lehulott a levelük. :( Már kezdenek újakat hajtani, hamarosan rendbejönnek.
10.-11. kép: Sárga tündérrózsa. Az esős napom ellenére is folyamatosan nyíltak rajta a virágok.
12. kép: A tó maga.
13. kép: Minden évben kikel magától a  piros színű koktél paradicsom. Ez a sok eső nagyon jót tett neki, hatalmasat nőtt 1 hét alatt. Már oda is készítettem neki a futórácsot. nagyon szeretem, mert finom lédús, és édes!
 14. kép: Frissen kelt fű. A falikút építésének már 1 éve vége, és itt még mindíg nem volt  fű, ezért bevetettem, és most szépen ki is kelt. Remélem nyár végére már szép sűrű lesz, és nem fog látszani a talaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése